Nieuws
Photo of author

5 redenen om een incasso advocaat in te schakelen


1: Een incasso advocaat heeft een juridische status

In tegenstelling tot een incassobureau beschikt een incasso advocaat over de juridische bevoegdheid en expertise om juridische stappen te ondernemen. Hij is de aangewezen persoon om een rechtszaak in te dienen en een cliënt te vertegenwoordigen. De vaak voor velen complexe wet- en regelgeving kan bij een nietsvermoedende ondernemer voor een hoop rompslomp zorgen terwijl dit vaak voor een incasso advocaat gesneden koek is. Een juridische procedure is in deze dus zo gestart dankzij de juridische status en dat kan je snel ver brengen. 

2: Een incasso advocaat mag juridische stappen ondernemen

Gerechtelijke procedures om betalingen te innen en andere juridische stappen ondernemen, zijn voor een incasso advocaat aan de orde van de dag. Wanneer je te maken hebt met niet betalende debiteuren is het belangrijk om tijdig aan de bel te trekken bij je advocaat. Zo kan je voorkomen dat de situatie verder escaleert, ben je zeker van een sterke positie tegenover de tegenpartij en ben je verzekerd dat de debiteur gaat betalen. 

3: Een incasso advocaat mag beslagleggen

Naast het feit dat een advocaat over de juridische bevoegdheid en expertise beschikt om effectief stappen te kunnen ondernemen jegens een partij, mag een incasso advocaat ook beslagleggen op eigendommen, bankrekeningen of salaris. Dit is een efficiënt middel om de betaling af te dwingen en te zorgen dat je debiteuren snel in actie komen. Wanneer een debiteur niet in actie komt, kan zijn rol ook volledig passief zijn, maar ook dan heeft de incasso advocaat alsnog het recht om beslag te leggen.

4: Een incasso advocaat is daadkrachtig en voordelig

In sommige gevallen kiezen mensen eerder voor een incassobureau dan voor een incasso advocaat. De veelgenoemde reden hiervoor is vaak dat een incassobureau goedkoper lijkt. Daarnaast oogt een bureau vaak toegankelijker en ziet men een incasso advocaat toch als een behoorlijke (soms te serieuze) stap. Toch is dit in veel gevallen juist niet aan de orde. Een incassobureau heeft namelijk niet dezelfde justitiële bevoegdheden als een incasso advocaat en daar zit ook precies het verschil in kosten.

Voor een incassobureau kan het erg lang duren alvorens zij de debiteuren ervan kunnen overtuigen om toch te betalen. Ze beschikken namelijk niet over de dwangmiddelen of de juridische expertise in de mate waar een incasso advocaat daar wel over beschikt. Je zou hieruit dus kunnen opmaken dat het je meer gaat kosten om met een bureau in zee te gaan die niet over de dwangmiddelen beschikt en niet mag beslagleggen, dan wanneer je contact opneemt met een advocaat die direct kan opschakelen naar een rechtszaak of beslaglegging.

https://www.dezaak.nl/partner-content/5-redenen-om-een-incasso-advocaat-in-te-schakelen/