Nieuw opgedoken documenten in het toeslagenschandaal werpen “niet fundamenteel een nieuw licht op de zaak”, zegt premier Mark Rutte voor de camera van Omroep WNL. In stukken die in handen zijn van Nieuwsuur blijkt opnieuw dat al in 2019 bij het kabinet aan de bel is getrokken over de toeslagenaffaire.
Toenmalig staatssecretaris Menno Snel kreeg al in de zomer van 2019 een alarmerende waarschuwingsmail van advocaat Eva González Pérez, die gedupeerde ouders bijstaat. Maar haar bericht werd terzijde geschoven, zo blijkt uit de stukken. Het is de derde keer in een halfjaar tijd dat er documenten opduiken die niet zijn gedeeld met de Tweede Kamer en de parlementaire ondervragingscommissie.
“Je zult vaker zien dat stukken opduiken”, reageert premier Rutte. “We willen alles naar buiten en dan komen er helaas soms stukken naar boven. Dat is niet helemaal te voorkomen. Maar deze documenten werpen niet fundamenteel een nieuw licht op de zaak.” Hij benadrukt dat de stukken zo snel mogelijk met de Tweede Kamer moeten worden gedeeld.
‘Rutte geeft zichzelf disclaimer’
Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winter onderschrijft de woorden van de premier. “Het is een brief van een advocaat die aan de bel trekt en aangeeft dat het heel ernstig is. Dat is lang door het kabinet genegeerd, maar inmiddels weten we al dat dat gaande was. Daar is het kabinet ook op afgetreden.”
Maar “de minister-president zegt wel heel makkelijk dat het nog vaker kan gebeuren dat er documenten bekend worden”, zegt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Daarmee geef je jezelf een disclaimer voor de rest van je politieke carrière.”
Op het moment dat stukken niet worden gedeeld met de Tweede Kamer en de parlementaire ondervragingscommissie, “ondergraaft dat natuurlijk wel de kracht en de macht van onze democratie en van de controlerende taak die de Tweede Kamer heeft”, zegt De Winther. “Ze moeten krijgen waar ze om vragen.”
Hij denkt dat het nieuws dat er opnieuw stukken zijn opgedoken kwaad bloed zet bij de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. “Zeker bij partijen die hier al jaren over aan de bel trokken, zoals Pieter Omtzigt en Renske Leijten van de SP. Zij hebben de afgelopen jaren, maar ook recentelijk, het idee dat ze met een kluitje in het riet worden gestuurd.”
‘Belastingdienst staat binnen staat’
De Winther denkt niet dat er politieke consequenties aan stukken worden verbonden. “Mocht er al een motie komen, weet ik niet of die genoeg steun krijgt. En als een meerderheid is voor het aftreden van de huidige staatssecretaris van Belastingen (Marnix van Rij, red.), dan is daarmee het probleem niet opgelost”, zegt hij. “Het probleem ligt in het feit dat we te maken hebben met een overheidsdienst, waarop de politiek nog steeds niet genoeg grip heeft.”
“Het maakt zo langzamerhand niet meer uit welke bewindspersoon er zit; de Belastingdienst is de afgelopen jaren een beetje een staat binnen een staat gebleken. Dat is al zorgwekkend genoeg.”
Debat
Rutte debatteert vandaag met de Tweede Kamer over de afhandeling van het toeslagenschandaal. Volgens de premier “wordt er ontzettend hard gewerkt” om de afhandeling te versnellen, “maar op een manier die niet leidt tot vertraging”.
Lees ook:
Inspecteur-generaal bij de Belastingdienst: ‘Het toeslagensysteem moet zo snel mogelijk worden afgeschaft’
Door: Peter Visser