Nieuws
Photo of author

Arno’s Toyota werd gestolen en in bizarre staat teruggevonden


Internationale bendes stelen al jarenlang auto’s in Nederland. Uit een rapport van het Landelijk Intelligence-en experticecentrum Voertuigcriminaliteit blijkt dat de Toyota in het afgelopen half jaar het meest werd gestolen. Die werd gevolgd door de Volkswagen en de Peugeot. Arno de Bruijn was in het bezit van een van die auto’s en werd besloten.

Op de dag dat het gebeurde werd de marathon gelopen door zijn straat. Zijn vrouw dacht dat hij daarvoor de auto had weggezet, maar dat was niet het geval. Zijn Toyota RAV4 stond niet meer op de oprit. “Dan krijg je een gevoel van onbesef, machteloosheid en vooral woede.”

De auto van De Bruijn werd meegenomen over de grens en richting Dortmund gereden. Vanuit daar werd de auto naar de haven in Antwerpen gereden. Aan het eind van de middag werd hij gebeld door de politie in Helmond dat zijn geliefde Toyota was teruggevonden. De auto zag er alleen niet meer uit zoals hoe hij eerder nog op de oprit stond. De politie vertelde hem dan ook: “Ik heb dit nog nooit gezien, het ziet er verschrikkelijk uit.”

Sleutelsysteem eruit gehaald

Verder vertelde de politie hem dat er meerdere auto’s, waaronder zijn Toyota waren opgestapeld in een container. Die container zou naar Ghana vertrekken. Het sleutelsysteem van De Bruijn was eruit gehaald, dus hij kon niet meer met zijn eigen sleutel in de auto. “Ze hebben mij toen al de tip gegeven dat de auto terug moest naar de Toyota garage.”

Je zou misschien denken dat de luxe auto’s die we tegenwoordig hebben lastiger te stelen zijn. Dat is volgens René Middag van de politie iets wat niet helemaal klopt. “De auto’s zijn super goed beveiligd, maar als de criminelen eenmaal een manier vinden om toch binnen te komen, is het gelijk toepasbaar op alle auto’s. Vanwege het internet is het makkelijk om ook andere criminelen die manier te leren.”

Apparaten om te stelen worden verkocht

Hij vervolgt: “Er zijn nu bedrijven die apparaten aanbieden waarmee die auto’s vrij eenvoudig te stelen zijn en die worden gewoon op internet verkocht.” De politie kocht ook zo’n apparaatje om te kijken hoe het precies werkt. Samen met bijvoorbeeld verzekeraars werd er gekeken wat ze ertegen konden doen. “Wat doen ze, hoe doen ze het en hoe kunnen we het tegengaan?” Volgens Middag zorgt de gedeelde kennis onder criminelen ervoor dat ze erg slim zijn.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

 

Door: Manon Immerzeelhttps://wnl.tv/2023/07/07/arnos-toyota-werd-gestolen-en-in-bizarre-staat-teruggevonden/