Nieuws
Photo of author

BBB, CDA en CU willen met elkaar door in Friesland


De fractievoorzitters van de BBB, CDA en ChristenUnie willen na het afhaken van de PvdA met elkaar door om een nieuwe coalitie te vormen in Friesland. Om een meerderheid te krijgen in de Provinciale Staten moet daar nog zeker een partij bij. Het is nog steeds de bedoeling om voor het zomerreces een nieuwe coalitie te hebben.

Fractievoorzitters Abel Kooistra (BBB), Friso Douwstra (CDA) en Matthijs de Vries (CU) gaven samen met formateur Oebele Brouwer een persconferentie over de mislukte formatie. Ze noemden de stap van de PvdA onverantwoord voor de provincie, waar nu nog langer geen bestuur is. Ook verweten ze de partij onbetrouwbaarheid, aangezien er maandagavond een akkoord was gesloten en dat dinsdagochtend niet meer zo was.

De partijen overleggen dinsdag nog met de eigen fracties en sturen dan een brief naar de Provinciale Staten over de vervolgstappen in het formatieproces. Mogelijk worden daar ook al partijen in genoemd waarmee de drie partijen om tafel willen. Die partijen krijgen de ruimte om eigen ideeën mee te nemen, zeiden de fractievoorzitters.

‘Dit moeten we nog een plek geven’

De vier mannen waren emotioneel tijdens de persconferentie. Bij formateur Brouwer was meerdere keren een snik in de stem te horen en Douwstra werd af en toe erg boos. “Dit moeten we nog een plek geven. Maar het doet zeker pijn”, aldus Kooistra.

Brouwer werd dinsdagochtend gebeld door Edou Hamstra van de PvdA, maar de andere deelnemers aan de gesprekken kregen een appje in de groepsapp die ze samen hadden. Ook dat steekt de fractievoorzitters, omdat volgens hen juist de persoonlijke banden tijdens het formatieproces constant goed waren en alleen maar beter werden, zeggen ze.

De partijleiders hebben van Hamstra niet vernomen waarom de PvdA eruit is gestapt. “Dat moesten we via de media vernemen”, aldus Kooistra. “Wij kunnen ook niet zeggen waarom het is misgegaan.”

Lees ook: 

Nieuwe Eerste Kamer beëdigd met BBB als grootste fractie

Door: Redactiehttps://wnl.tv/2023/06/20/bbb-cda-en-cu-willen-met-elkaar-door-in-friesland/