Nieuws
Photo of author

‘Criminele jongeren direct veroordelen volgens het volwassenenstrafrecht’


VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen wil dat jongeren die ernstige delicten plegen direct worden veroordeeld volgens het volwassenenstrafrecht. Aanleiding hiervoor is de forse stijging in het aantal ernstige misdrijven, gepleegd door tieners. 

Jongeren kunnen in ernstige gevallen op dit moment al veroordeeld worden volgens het volwassenenstrafrecht. Verkuijlen wil dat het volwassenenstrafrecht in beginsel wordt genomen en dat er altijd uitgeweken kan worden naar het jeugdstrafrecht als het Openbaar Ministerie of de rechter dat wenst. “Op deze manier creëer je een afschrikkende werking voor jongeren om bepaalde zaken te gaan doen. Ook vind ik het pijnlijk voor de nabestaanden van slachtoffers als je verhalen hoort waarbij de daders die volgens het jeugdstrafrecht zijn berecht lachen om hun lage straf”, zegt het Kamerlid in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Daarnaast gelooft het Kamerlid door de zaak om te draaien, er meer instrumentarium komt om jongeren te berechten.

Belang van de samenleving

Door deze nieuwe aanpak wil Verkuijlen niet zeggen dat er niet minder geïnvesteerd moet worden in jongeren om ze terug de maatschappij te krijgen. “Je moet altijd kijken naar een didactisch proces, maar er zitten grenzen aan. Als je zulke ernstige delicten pleegt, zoals aanslagen of moorden, dan geldt niet meer het belang van de jongere, maar van de samenleving.”

Lees ook:

Rechtspraak: vorig jaar bijna 1,4 miljoen uitspraken

Door: Floortje van Gamerenhttps://wnl.tv/2023/06/17/kamerlid-verkuijlen-criminele-jongeren-direct-veroordelen-volgens-het-volwassenenstrafrecht/