Online winkelen
Photo of author

De top 10 duurzame materialen


Duurzaam creëren heeft als doel de schade voor mens en milieu te minimaliseren gedurende alle fasen van het bouw-/ maakproces, van ontwikkeling en ontwerp tot sloop. Er zijn verschillende manieren om duurzaam te creëren. Het optimaliseren van het ontwerp voor energie-efficiëntie is belangrijk, maar ook de keuze van materialen speelt een grote rol bij het verminderen van de CO2-voetafdruk van ieder project. Wij hebben een lijst samengesteld met de vijf meest duurzame (bouw)materialen van dit moment.

#1- Het duurzame Natuursteen

Natuursteen is een van de meest duurzame en recyclebare materialen. Het winnen van natuursteen heeft weinig impact op het milieu, omdat het direct uit de natuur wordt gebruikt. Bovendien kan natuursteen gemakkelijk worden hergebruikt, waardoor het een extra duurzaam bouwmateriaal is. Bijvoorbeeld marmeren vloeren kunnen worden opgeknapt en gerevitaliseerd door middel van schuren en polijsten, waardoor ze weer jarenlang meegaan.

#2- Het duurzame Bamboe

Bamboe is een duurzaam en ecologisch materiaal dat snel groeit op verschillende plekken in de wereld. Het transport van bamboe heeft daardoor minder impact op het milieu dan bij andere bouwmaterialen. Bamboe kan op verschillende manieren worden gebruikt in bouwprojecten, zelfs voor het bouwen van complete woningen. IKEA heeft bamboe zelfs uitgeroepen tot het duurzaamste materiaal van het jaar 2020.

#3- Het duurzame Gerecycled hout

Bij de bouw van een woning met veel hout is het verstandig om te kiezen voor tweedehands hout, zoals hout uit gesloopte gebouwen. Op deze manier hoeven er geen nieuwe bomen gekapt te worden. Het herwonnen hout wordt bewerkt zodat het er weer als nieuw uitziet en is een van de meest duurzame materialen.

#4- Schapenwol

Schapenwol is een optimaal natuurlijk en duurzaam isolatiemateriaal. Het is makkelijk hernieuwbaar, omdat wol steeds teruggroeit bij schapen. Het is een milieuvriendelijke en bio-ecologische grondstof.

#5- Gerecycled metaal

Het hergebruiken van gerecycled metaal zoals ijzer, koper en aluminium is een slimme manier om bij te dragen aan het verduurzamen van grondstoffen. Door mijnbouw is er wereldwijd veel schade aan het milieu veroorzaakt. Het hergebruik van metalen materialen draagt bij aan het verminderen van deze impact.

#6- Hennep

Hennep groeit snel en heeft een groot absorptievermogen van CO2. Het wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal vanwege de goede temperatuur- en geluidsisolatie. Hennep is CO2-negatief en wordt daarom beschouwd als zeer duurzaam. Hennepvezels worden gebruikt voor kleding, papier en bouwmaterialen. Hennep groeit snel, vereist weinig water en pesticiden, en heeft een lage ecologische impact.

#7- Riet

Riet is een natuurlijk materiaal en een snelgroeiend gewas dat elk jaar kan worden geoogst zonder schade aan het milieu. Hierdoor is riet een hernieuwbare grondstof die minder druk uitoefent op natuurlijke hulpbronnen in vergelijking met traditionele bouwmaterialen zoals beton of bakstenen. Riet heeft van nature uitstekende isolerende eigenschappen, zowel thermisch als akoestisch.

duurzame materialen

#8- Kurk

Kurk wordt gewonnen van de schors van kurkeiken zonder de boom te beschadigen. Het materiaal is van nature duurzaam en kan lang meegaan. Het is bestand tegen slijtage, vocht en vuil. Daarnaast is kurk volledig recyclebaar en kan het worden hergebruikt om nieuwe producten te maken. Het is een hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en isolerend materiaal. Veel sustainable bags worden er dan ook van gemaakt.

#9- Biologisch katoen

Biologisch katoen wordt verwerkt met behulp van milieuvriendelijke methoden, zoals het gebruik van niet-giftige kleurstoffen en minder water- en energieverbruik tijdens het productieproces. Bovendien kunnen biologische katoenen producten worden gerecycled en zijn ze biologisch afbreekbaar, waardoor de impact op afval en vervuiling wordt verminderd.

#10- Linnen

Linnen wordt gemaakt van vlasvezels, een gewas dat weinig water en pesticiden nodig heeft. Vlas is een hernieuwbare grondstof, omdat de plant jaarlijks opnieuw kan worden geteeld. De vezels van vlas zijn ook biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze kunnen worden afgebroken door natuurlijke processen, in tegenstelling tot synthetische vezels die vele jaren nodig hebben om te ontbinden.

Kortom: duurzame materialen

Het is belangrijk op te merken dat duurzaamheid afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de levenscyclus van een materiaal, de winning van grondstoffen, de productieprocessen en de uiteindelijke verwijdering ervan. Daarom kan de duurzaamheid van duurzame materiaal variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en context.

https://www.10beste.com/de-top-10-duurzame-materialen/