Nieuws
Photo of author

Elektrische auto veroorzaakt brand op vrachtschip bij Ameland


Binnenland26 jul ’23 11:08Aangepast op 26 jul ’23 12:19Auteur: Niels Kooloos

De grote brand die op een vrachtschip boven Ameland woedt, is waarschijnlijk ontstaan in één van de 25 elektrische auto’s aan boord. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Kustwacht. ‘Op een gegeven moment was de situatie zo nijpend dat werd besloten van het vaartuig te springen.’

De Fremantle Highway staat bijna volledig in brand. Bergingsschepen proberen het vaartuig stabiel te houden om te voorkomen dat het schip zinkt.
De Fremantle Highway staat bijna volledig in brand. Bergingsschepen proberen het vaartuig stabiel te houden om te voorkomen dat het schip zinkt. (Kustwacht)

Het Panamese schip Fremantle Highway was op weg vanuit het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte. Toen het schip rond middernacht boven Ameland voerde, kregen hulpdiensten een melding van brand aan boord. De 23-koppige bemanning heeft eerst geprobeerd om de brand zelf te blussen, maar dat lukte niet volgens de Kustwacht. Eén bemanningslid is tijdens het blussen overleden, de exacte doodsoorzaak is nog niet bekend. De rest van de bemanning is van boord gehaald door de Kustwacht.

Het is een realistisch scenario dat het schip gaat zinken, volgens de Kustwacht. Uit voorzorg zijn er daarom meerdere bergingsschepen naar het gebied gestuurd. Aan boord van het schip zijn 2857 auto’s, waarvan 25 elektrische auto’s.

Opvallend is dat dat de Fremantle Highway onderdeel is van de vloot van het Japanse Shoei Kisen Kaisha. Dat bedrijf heeft ook de Ever Given in bezit, het schip dat begin 2021 een tijdlang het Suez-kanaal blokkeerde.

Brandende batterij

Het is volgens de Kustwacht erg moeilijk om een brand op zee onder controle krijgen. En daar komt ook nog eens bij kijken dat de brand op de Fremantle Highway waarschijnlijk door een brandende batterij van een elektrische auto veroorzaakt is. Dat maakt blussen des te moeilijker, omdat brandende batterijen om een specifieke blusmethode vragen.

Lees ook | Brandweer luidt noodklok over brandveiligheid woontorens en elektrische wagens

Brandende batterijen kunnen namelijk gemakkelijk opnieuw ontsteken door een chemisch proces in de batterijcellen. Als een brandende batterij in contact met water komt, kan er waterstofgas en lithium-hydroxide ontstaan. Die twee stoffen kunnen het vuur erger maken. Daarnaast kunnen andere batterijcellen openbreken door de hitte, waardoor contact met zuurstof nog meer vuur veroorzaakt.

Niet voor het eerst

Het is niet uniek dat elektrische auto’s spontaan in brand vliegen zonder duidelijke oorzaak. In de afgelopen jaren komen er steeds meer verhalen naar boven van Tesla’s, Volkswagens, Audi’s en nog veel meer elektrische automerken die op de parkeerplaats spontaan in vlammen opgaan.

Toch vliegen elektrische auto’s minder vaak in brand dan auto’s met een verbrandingsmotor. Volgens een grote Amerikaanse verzekeraar vliegen maar 25 van de 100.000 elektrische auto’s in de fik, tegenover bijna 3.500 van de 100.000 auto’s met een verbrandingsmotor.

Lees ook | Bergers bezorgd over ‘cocktail gevaarlijke stoffen’ brand elektrische auto

https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10519570/elektrische-auto-veroorzaakt-brand-op-vrachtschip-bij-ameland