Nieuws
Photo of author

Ellian (VVD) stelt Kamervragen aan Yeşilgöz over verboden motorclubs


VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian stelt Kamervragen aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) naar aanleiding van de radio-uitzending van Het Misdaadbureau over motorclubs. 

Bij Het Misdaadbureau werd vorige week verteld dat Hells Angels zichzelf nog altijd laten zien aan de buitenwereld, terwijl er in Nederland een verbod geldt voor motorclubs. Ellian vraagt zich af of de bewindsvrouw hiervan op de hoogte is en hoe het mogelijk is dit gebeurt. Ellian wil ook van Yeşilgöz weten of er controle is op de handelingen van Hells Angels, om te controleren of zij niet ondergronds hun organisatie voortzetten. Terwijl er een verbod geldt voor Hells Angels MC Holland.

‘Dat is een kwalijke zaak’

Ellian zegt er niet van te kijken dat motorclubs ondanks het verbod nog altijd actief zijn. “Zij zetten hun activiteiten door onder een andere naam of andere titel. Dat is de realiteit en dat is een kwalijke zaak. De kans dat daarmee criminele activiteiten ontplooid is aanwezig. Dat baart zorgen.”

Het gaat Ellian overigens niet alleen om criminele activiteiten zelf, maar ook om uitingen. Zoals het dragen van kleding waarop het logo en de kleuren van de motorclub staan. “Dat zou niet meer moeten kunnen.” De VVD’er vraagt zich af of hierop gehandhaafd wordt. Daar wil Ellian opheldering over van de minister. “Motorclubs zijn niet voor niets verboden. Zij verheerlijken geweld en criminele activiteiten, zeker de Hells Angels.”

“Ook al hebben wij dat verbod, het is essentieel dat wij hier alert op blijven. Deze clubs, dat zijn geen lieverdjes. Het zijn gevaarlijke criminele netwerken.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook: 

‘Hells Angels voelen zich gesterkt door juridische strijd met overheid’

Door: Vick ten Woldehttps://wnl.tv/2023/06/30/ellian-vvd-vraagt-yesilgoz-om-opheldering-omtrent-activiteiten-verboden-motorclubs-hebben-wij-hier-voldoende-zicht-op/