Nieuws
Photo of author

EU-landen akkoord over elfde sanctiepakket Rusland


De ambassadeurs van de EU-lidstaten zijn het eens geworden over een nieuw pakket strafmaatregelen tegen Rusland, meldt het Zweedse EU-voorzitterschap op Twitter. Het elfde sanctiepakket bevat maatregelen om het omzeilen van sancties via bepaalde landen tegen te gaan. Ook worden opnieuw individuen en organisaties op de lijst gezet die de Russische invasie van Oekraïne steunen.

De plannen voorzien onder meer in het beperken van bepaalde export naar landen buiten de EU waarvan wordt vermoed dat ze de sancties tegen Rusland omzeilen, zoals mogelijk Kazachstan, Armenië, de Verenigde Arabische Emiraten en China.

“Deze maatregelen zullen de oorlogsmachine van Poetin opnieuw een klap toebrengen”, reageert Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op het besluit. De lidstaten hebben lang nodig gehad om in te stemmen met het elfde pakket, dat de commissie begin mei al op tafel legde. Zo zijn meerdere EU-landen bezorgd dat eventuele acties tegen China gevolgen voor de handel hebben, of zouden kunnen leiden tot vergeldingsmaatregelen. Volgens het Franse persbureau AFP zijn vijf Chinese bedrijven die eerder op de conceptsanctielijst stonden er na druk van Beijing weer af gehaald.

De ministers van Buitenlandse Zaken zullen het pakket naar verwachting maandag in Luxemburg bekrachtigen. Deze goedkeuring van het besluit van de ambassadeurs is doorgaans niet meer dan een formaliteit.

Lees ook: 

Bondgenoten Oekraïne mogen zich aansluiten bij zaak tegen Rusland

Door: Redactiehttps://wnl.tv/2023/06/21/eu-landen-akkoord-over-elfde-sanctiepakket-rusland/