Nieuws
Photo of author

Geen alcohol in sportkantines als maatregel tegen alcoholmisbruik


Vandaag lekte via De Telegraaf een lijst met maatregelen van het kabinet in de strijd tegen alcoholmisbruik. Een van de voorgestelde maatregelen is een alcoholverbod in sportkantines. Staatssecretaris Maarten van Ooijen werkt aan het zogeheten ‘preventieakkoord’ om Nederlanders gezonder te maken. Als het aan voorzitter van Verenging Nederlandse Brouwers Fred Teeven ligt, weet het kabinet geen maat te houden “en de staatssecretaris al helemaal niet”, vertelt hij in Op1.

Tot twee cijfers achter de komma is doorgerekend wat het effect gaat zijn van het verbieden van alcohol in de sportkantines. Het blijkt dat het alcoholgebruik met 0,3 procent wordt beperkt als deze maatregel daadwerkelijk wordt toegepast. Teeven stelt dat er niet veel budgettaire ideeën achter dit plan zitten, “er moet gewoon wat bereikt worden in het kabinet. Het lijkt of hij zegt: ‘alle leuke dingen voor de mensen moeten een beetje verdwijnen’.”

Bierbrouwers en staatssecretaris

Ondanks zijn functie als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Brouwers, stelt Teeven dat strengere maatregelen voor bierbrouwers niet uitmaken. Eerder sprak de staatssecretaris met de brouwers om te vragen om meer in te zetten op alcoholvrij bier en geen reclame meer te maken voor alcoholhoudend bier.

Ook werd gevraagd om een planning te maken met studentenverenigingen en sportverenigingen om overmatig drankgebruik tegen te gaan. “Daar hebben we ons allemaal aan gecommitteerd en dan kiepert hij dit over de schutting. En dan ook nog een verhoging van de verbruiksbelasting op nul procent bier.” Door die verhoging wordt het duurder om niet-alcoholhoudend bier te drinken, vertelt hij.

‘Tabak, alcohol en bier zijn toegestane goederen’

In 2024 wordt het verboden om tabak te halen in de supermarkt, maar wat is dan het verschil met alcohol? Teeven vertelt: “Tabak, alcohol en bier zijn toegestane goederen die dan zwaar moeten worden ontmoedigd. Je hebt ook verboden goederen zoals xtc en cocaïne. Het wordt straks moeilijker om een speciaal biertje te kopen, dan om een paar gram cocaïne te verkrijgen.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Preventieakkoord

Bart Takkenberg is arts bij Amsterdam UMC en werkt mee aan het nationaal preventieakkoord. Volgens de arts drinken mannen negen liter pure alcohol per persoon per jaar en vrouwen zeven liter. Daarmee behoort Nederland tot de toplanden waarin het meest alcohol wordt gedronken. Volgens Teeven hebben ook brouwers maatschappelijke verantwoordelijkheid om overmatig en problematisch drankgebruik tegen te gaan. “Dat stond ook in het preventieakkoord en daar hebben we loyaal aan meegewerkt.”

Paul Blokhuis was de vorige staatssecretaris die aan dit dossier werkte. Politiek verslaggever Thomas van Groningen vertelt dat de organisaties die zich destijds inzetten tegen het alcoholgebruik in de samenleving niet in gesprek wilden gaan met de brouwers. “Toen is het een beetje uit de handen van deze staatssecretaris geglipt. Dan komt nu deze lijst naar buiten. Wat ik er wel verwonderend aan vind is dat het ministerie een beetje boos reageerde op de publicatie.” Volgens Van Groningen wilde het ministerie dit gebruiken als brainstorm, “maar als je dit nu leest zie je dat het best wel uitgewerkte ideeën zijn.”

Meewerken, maar ook verhogen

Wat voorzitter van Verenging Nederlandse Brouwers Fred Teeven het meest tegenstaat is dat de staatssecretaris aan de ene kant vraagt aan de brouwers om mee te werken aan alcoholvrij bier, maar vervolgens ook de prijs ervan verhoogt. Daarnaast vraagt de staatssecretaris om mee te werken in het tegengaan van alcoholhoudende reclame, “maar aan de achterkant hele andere maatregelen neemt die de sport de nek omdraait.”

Maatregelen

Volgens arts Bart Takkenberg wordt 30% van de gevallen van leverkanker veroorzaakt door alcohol. “Van die mensen weet 75% niet dat ze te veel hebben gedronken. Jaarlijks zijn er 30.000 alcohol gerelateerde opnames in Nederland en er zijn 1,5 miljoen mensen met een alcoholprobleem. Als je die cijfers hoort, zou er misschien toch echt wat moeten veranderen.”

Teeven denkt dat er voor jeugdigen aanvullende maatregelen nodig zijn. “Dan kun je een aantal van die problemen tegengaan.” Hij stelt dat de brouwers dat allemaal prima willen doen, maar “er zitten ook mensen die willen dat er nul alcohol is”.

Er is volgens Teeven niet voldoende draagvlak voor het preventiekakkoord. “Daar moeten we ons tegen verzetten en dat zullen de leden ook doen.” Toch stelt hij dat de brouwers begrijpen dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en dat het op een aantal terreinen best goed op weg was met de staatssecretaris. “Dat was niet met alle organisaties zo, want er zitten mensen bij die willen dat er helemaal geen bier meer wordt verkocht. Dat gaan de leden niet doen.”

Eigen verantwoordelijkheid

“Laten we nou wel wezen, dit is een toegestaan goed. Dit is niet iets wat bij de wet verboden is. Dit is alleen iets waarvan je bij problematische drinkers en jongeren onder de achttien het moet ontmoedigen”, vervolgt Teeven. “Bij meerderjarigen is er een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid.”

Hij sluit af: “Het kan ook heel veel goed gaan. Soms kan het ook niet goed gaan in het leven en dat is met veel dingen. Daar zit een hoge mate van verantwoordelijkheid in als mensen meerderjarig zijn. Niet alles is een taak van de overheid en dat moeten we goed begrijpen.”

Lees meer:

Kritiek op anti-alcoholplannen staatssecretaris Van Ooijen: ‘Enorme mate van betutteling’

Door: Manon Immerzeel



https://wnl.tv/2023/06/30/geen-alcohol-in-sportkantines-als-maatregel-tegen-alcoholmisbruik-niet-alles-is-een-taak-van-de-overheid/