Nieuws
Photo of author

‘Grote zorgen’ in Amsterdam over uitblijven spreidingswet


Het mogelijk voorlopig uitblijven van een spreidingswet voor asielzoekers baart de gemeente Amsterdam “grote zorgen”. “Wij willen niet dat de situatie van vorig jaar in Ter Apel zich herhaalt en die kans is nu wel aanwezig”, zegt verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink. Hij roept gemeenten op mee te werken aan een eerlijke verdeling van vluchtelingen in ons land.

“In Amsterdam zijn wij voor een asielketen met humane opvang voor mensen die gevlucht zijn”, zegt de wethouder. Hij geeft aan dat de hoofdstad, die momenteel zo’n 3200 asielzoekers opvangt, zoals eerder bereid is te helpen als de staatssecretaris daarom vraagt. “Tegelijkertijd zijn er ook grenzen en spreken wij nogmaals de hoop uit dat elke gemeente zijn steentje bij wil dragen aan eerlijke verdeling van dit nationale vraagstuk. Als iedereen meedoet, zorg je gezamenlijk voor kleinschalige opvang en lossen we dit als land gewoon op.”

Spreidingswet

Het kabinet werkte voor de val aan een spreidingswet die moet zorgen voor een eerlijke en evenredige verdeling van asielzoekers over alle gemeenten. De wet wordt nu mogelijk controversieel verklaard, wat inhoudt dat de Tweede Kamer er tot aan de verkiezingen, de formatie en de komst van een nieuw kabinet niet meer over praat. Eerder uitten ook andere gemeenten hun zorgen over hoe het nu verder moet met de spreidingswet.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) riep al op de wet toch te behandelen voor de verkiezingen. In het radioprogramma Sven op 1 vertelde Van der Burg gisteren dat de spreidingswet hem “zou helpen”. Mocht die wet er toch niet komen, weet Van der Burg “een andere manier” te vinden om de opvang te regelen, zo zegt hij zelf.

Luister hieronder naar de Sven op 1-podcast, met onder andere Van der Burg als gast.

Lees ook:

Demissionair staatssecretaris Van den Burg tegen Kamer: verklaar spreidingswet niet controversieel

Door: Redactiehttps://wnl.tv/2023/07/13/grote-zorgen-in-amsterdam-over-uitblijven-spreidingswet-werk-mee-aan-eerlijke-verdeling-vluchtelingen/