Nieuws
Photo of author

Investeringsaftrek 2024. Zo investeer je met belastingvoordeel


Milieu-investeringsaftrek en Vamil in 2024

Investeer je met je onderneming in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). In dit artikel vertellen we er meer over.

De MIA wordt vaak gecombineerd met de Vamil. Beide worden gebruikt voor milieu-investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst van de overheid staan. Deze lijst wordt elk jaar bijgewerkt en staat op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De regelingen zouden lopen tot 1 januari 2024, maar zijn met 5 jaar verlengd tot 31 december 2028. Ook wordt het budget de komende jaren verhoogd.

Deze aftrek voor milieu-investeringen geldt voor:

  • aanschafkosten
  • voortbrengkosten (de kosten die je maakt wanneer je bedrijf het bedrijfsmiddel zelf maakt)
  • aanpassingskosten
  • aankoop van nieuwe onderdelen


Zo werkt de MIA

De Milieu-investeringsaftrek biedt ondernemers de mogelijkheid om hun fiscale winst te verlagen. Je kan tot 45 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst.

Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. 

Zo werkt de Vamil

Met de Vrije afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je op ieder gewenst moment een investering aftrekken. De afschrijving is beperkt tot 75 procent. Bepaalde milieuvriendelijke investeringen komen ook in aanmerking voor de Vamil-regeling.

Combinatie MIA en VAMIL

De Milieu-investeringsaftrek en de Vrije afschrijving milieu investeringen zijn weliswaar twee verschillende regelingen, maar in de praktijk worden ze vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst.

Deze lijst biedt een actueel overzicht van alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor deze investeringsaftrek.

Maak je met je bedrijf deel uit van een samenwerkingsverband? Dan moet je alle individuele investeringen bij elkaar optellen. De totale investering van het samenwerkingsverband is dan leidend en niet de investering van elke onderneming afzonderlijk.

Energie-investeringsaftrek 2024: meer budget, minder aftrek

Investeert jouw bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken, duurzame energie of energiebesparende bedrijfsmiddelen? Dan kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). In dit artikel gaan we dieper in op de EIA.

Het budget van de Energie-investeringsaftrek (EIA)-regeling wordt in 2024 met 10 miljoen euro verhoogd en in 2025 met nog eens 40 miljoen euro. Bovendien wordt de regeling verlengd tot en met 2028. in

Wel daalt het percentage dat je van de investeringskosten aftrekken van de winst. In 2023 kunnen ondernemers via de EIA-regeling 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de winst. Vanaf 1 januari 2024 gaat dat aftrekpercentage omlaag naar 40 procent.

Je kan het geïnvesteerde bedrag aftrekken als je nieuwe bedrijfsmiddelen hebt aangeschaft die het Ministerie van Financiën of het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben erkend als energie-investeringen.

Hou wel rekening met aardig wat voorwaarden. Zo kun je deze aftrekpost niet combineren met de milieu-investeringsaftrek.

Investeringsaftrek toepassen

Verdiep je goed in de voorwaarden voor investeringsaftrek en laat je indien nodig adviseren door een belastingadviseur of boekhouder. Je voorkomt hiermee dat je later de aftrek moet terugbetalen.

Veelgestelde vragen

Wat is de investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een fiscale regeling waarmee ondernemers kunnen profiteren van een vermindering van hun belastbare winst. Dit geldt voor investeringen in bedrijfsmiddelen, zoals machines, gereedschappen, bedrijfswagens, en gebouwen.

Hoe hoog kan de investeringsaftrek worden?

De investeringsaftrek kan oplopen tot wel 45 procent van de investering. Als de investering onderdeel uitmaakt van een energie- of milieuvriendelijke investering, kan het percentage hoger zijn.

Voor wie is de investeringsaftrek met name interessant?

De regeling is vooral interessant voor ondernemers die in een groeifase zitten of willen groeien. Of voor ondernemers die grote investeringen moeten doen om hun bedrijf te moderniseren of te verduurzamen.

Vragen? Neem contact op!

Heb je vragen? Dan kan je altijd contact opnemen met de specialisten van De Zaak.

https://www.dezaak.nl/financien/belastingen/de-investeringsaftrek/