Nieuws
Photo of author

Marechausseeteam dat oorlogsmisdaden onderzoekt terug uit Oekraïne


De Nederlandse marechaussees die de afgelopen weken in Oekraïne onderzoek hebben gedaan naar oorlogsmisdaden, zijn zaterdag teruggekeerd naar Nederland. Op Vliegbasis Eindhoven werden ze opgewacht door brigadegeneraal Jos Pieters en schout-bij-nacht Peter Reesink, meldt het ministerie van Defensie.

Het was de derde keer dat een forensisch en opsporingsteam in het door Rusland aangevallen land is ingezet. De marechaussees en andere defensie-experts werken er onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC), dat onderzoek doet naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne.

Nederland steunt dat onderzoek met geld, maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne. Vorig jaar mei werd voor het eerst een team naar Oekraïne gestuurd en eind vorig jaar ging opnieuw een team die kant op.

Het ICC heeft eerder dit jaar arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de hoge overheidsfunctionaris Maria Lvova-Belova voor hun rol in mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Lees ook: 

Nederland wil tientallen extra Leopard 1-tanks voor Oekraïne kopen

Door: Redactiehttps://wnl.tv/2023/06/03/marechausseeteam-dat-oorlogsmisdaden-onderzoekt-terug-uit-oekraine/