Nieuws
Photo of author

Mocronado’s ervaren cultuurshock bij aankomst in Nederland


Toen Marokkaanse gastarbeiders eind jaren 60, begin jaren 70 in Nederland aankwamen ervoeren zij een ware cultuurshock. Vijf eerste generatie gastarbeiders vertellen in Mocronado’s op NPO 2 hun ervaringen. Van de barre kou en winterse omstandigheden, tot aan een warm onthaal en vrijgevigheid van de Nederlanders.

Een ding waar de mocronado’s het stellig over eens zijn, is het weer. De sneeuw en de kou, dat zijn zij niet gewend in Marokko. Hassan El Mourabit maakte daar op een pijnlijke manier kennis mee. Toen hij op een dag uit werk terug naar huis wilde rijden op zijn brommer, waarschuwde zijn baas: ‘Niet doen, het is glad buiten. Ga niet met de brommer de straat op.’ Maar El Mourabit begreep het niet, pakte zijn brommer en ging rijden. “Het was koud. Steenkoud”, herinnert hij zich. En erg glad dus. “Bam”, zegt de mocronado. “In één keer lag ik daar en mijn brommer slingerde heel ver van mij af.”

Mohamed Amdaouech kon ook maar moeilijk wennen aan de kou. “Ik had dat niet verwacht. In Marokko kenden wij dat niet”, vertelt hij. “Ik droeg sjaals, mutsen en twee paar sokken.” Om zich vervolgens thuis op te warmen maakte Amdaouech een beginnersfout. “Door onwetendheid waste ik mijn koude handen met warm water. Toen werd de pijn alleen maar erger.”

‘Nederlanders hebben een groot hart’

Tegenover de strenge winter en het koude weer staat het warme gevoel dat de mocronado’s kregen toen zij in Nederland arriveerden. “Nederlanders zijn goede mensen. Wij zeggen altijd: Nederland is een klein land, maar zijn daden zijn groot. Zo werd het ons altijd verteld. Zijn daden zijn groot”, vertelt Mohamed Ibn Amar.

Zo voelde het ook voor mede-mocronado Mohamed Aoussar. “Nederlanders zijn vrijgevige mensen. Zij hielden van buitenlanders, zijn goed voor de medemens en behulpzaam”, omschrijft hij. “Ze hebben een groot hart. Prachtig.”

In de nieuwe televisieserie Mocronado’s van Omroep WNL blikt een groep van vijf Marokkaanse mannen terug op hun werkzame leven en beschouwen ze het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen ‘te gast’ zouden zijn. In de eerste uitzending praten zij onder andere over de cultuurshock die zij ervoeren toen zij in Nederland arriveerden. Meer zien? Kijk de aflevering nu terug via NPO Start.

Door: Vick ten Woldehttps://wnl.tv/2023/07/29/mocronados-ervaren-cultuurshock-bij-aankomst-in-nederland-ik-droeg-sjaals-mutsen-en-twee-paar-sokken/