Nieuws
Photo of author

Natuurmonumenten geeft jarig Pieterpad eindpunt cadeau


Natuurmonumenten heeft het Pieterpad, dat dit jaar veertig jaar bestaat, een eindpunt cadeau gegeven. De langeafstandswandeling eindigt bij de ENCI-groeve in Maastricht.

Pieterpadlopers waren vaak teleurgesteld dat daar geen echt einde was aan de ruim 500 kilometer lange wandeltocht. Natuurmonumenten heeft nu een echt eindpunt gemarkeerd en dat zondagmiddag aangeboden aan Maarten Goorhuis, directeur van de Stichting Pieterpad.

Natuurmonumenten is beheerder van het Limburgse natuurgebied en de mergelgroeve Sint-Pietersberg. De natuurbeheerder heeft een grote schilderijlijst laten ontwerpen en die op de finishlijn op de top van de berg geplaatst. Voor de lijst staat een paal waarop wandelaars hun telefoon kunnen plaatsen, zodat ze na het behalen van de finish een selfie kunnen maken met de Sint-Pietersberg op de achtergrond.

Miljoenen mensen liepen ‘m al

Het Pieterpad voert van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. De twee vriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens uit Groningen liepen de hele afstand als eerste tussen 1978 en 1983. Zij besloten om de door hen afgelegde route uit te geven en sindsdien is het Pieterpad de bekendste en populairste langeafstandswandelroute van Nederland. De Stichting Pieterpad zorgt ervoor dat de route en de routebordjes onderweg actueel blijven.

Volgens Natuurmonumenten moeten miljoenen mensen de route ondertussen hebben afgelegd. Boswachters op de Sint-Pietersberg zien steeds meer wandelaars en tegenwoordig ook fietsers eindigen op de Sint-Pietersberg. Wandelen is in de coronatijd populair geworden en dat neemt alleen maar toe, aldus de natuurbeheerder.

Lees ook:

Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

Door: Redactiehttps://wnl.tv/2023/06/11/natuurmonumenten-geeft-jarig-pieterpad-eindpunt-cadeau/