Nieuws
Photo of author

NS schrapt treinen in Flevoland: Rover boos


Reizigersorganisatie Rover roept Provinciale Staten van Flevoland en een aantal gemeenten in de provincie op om contact te zoeken met de NS over de dienstregeling voor 2024. Volgens Rover wil de NS volgend jaar “fors minder” treinen in Flevoland inzetten.

Rover meldt dat de NS vanwege de nasleep van de coronacrisis en personeelsgebrek koos voor het tijdelijk minder laten rijden van intercity’s tussen Lelystad Centrum en Schiphol in de daluren. Ook werden in het weekend sprinters tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders geschrapt. “Deze tijdelijke situatie dreigt nu langdurig te worden. Want terwijl op veel plekken in Nederland vanaf december de geschrapte treinen weer terugkeren, gaan er in Flevoland juist nog meer treinen verdwijnen.”

Volgens Rover is de NS van plan in de daluren, het weekend en op vrijdag nog maar twee keer per uur een sprinter te laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. De reizigersorganisatie stelt dat vooral reizigers van en naar Almere Buiten worden getroffen door de aanpassing van de dienstregeling. Dit station houdt buiten de spits nog slechts twee treinen per uur per reisrichting over, waar dit er voorheen zes per uur waren. Rover vreest dat reizigers afhaken als er minder treinen rijden en vraagt daarom om actie van de provincie en gemeenten richting NS.

Reisgedrag is veranderd

Een NS-woordvoerder bevestigt dat de dienstregeling gaat veranderen. Hij laat weten dat de NS met het aanbod inspeelt op het reisgedrag dat na de coronacrisis is veranderd. “Niet alleen zijn er 15 procent minder reizigers, veelal forensen. Ze reizen ook nog eens op andere dagen dan vroeger.”

De woordvoerder zegt dat de dienstregeling voor 2024 wordt voorgelegd aan het landelijk overleg van consumentenorganisaties in het ov, waar Rover ook in zit. “Ze mogen dan hun zienswijze daarop indienen. Pas na de zomer wordt het plan definitief. Uiteindelijk willen we een dienstregeling die voor de meeste reizigers gunstig uitpakt.”

Lees ook:

Provincies zijn bang voor stilstand: ‘Verklaar stikstof niet controversieel’

Door: Redactiehttps://wnl.tv/2023/08/08/ns-schrapt-treinen-in-flevoland-rover-boos/