Geld
Photo of author

Office Suites: De oplossing voor het woontekort door tijdelijk leegstaande kantoren te benutten

Het groeiende woningtekort vereist innovatieve oplossingen om aan de behoefte aan betaalbare huisvesting te kunnen voldoen. Een opkomend concept dat momenteel veel aandacht trekt, is Office Suites, een concept bedacht en ontwikkeld door D/DOCK. Door tijdelijk leegstaande kantoren om te bouwen tot box-in-box wooneenheden, biedt dit concept een uitweg uit de huidige huisvestingscrisis.

Office Suites is een innovatief herontwikkelingsplan dat leegstaande kantoorruimtes binnen een week transformeert tot moderne, leefbare en duurzame wooneenheden. Hierbij worden kleine geïsoleerde woonmodules geplaatst in bestaande kantoren die van één tot zes maanden gehuurd worden door bewoners. Deze modules, gemaakt van duurzame materialen, voldoen aan alle essentiële voorwaarden voor een aangename woonsituatie en voorzien in alle basisbehoeften. Voor toiletten, douches en keukens wordt gebruikt gemaakt van de reeds aanwezige voorzieningen. De doelgroep is een bijzondere mix van spoedzoekers: van economisch daklozen tot expats. D/DOCK is van mening dat juist het samenbrengen van deze woningzoekers zal leiden tot een duurzaam en financieel haalbare woonoplossing.

Dit woonconcept biedt echter niet alleen voordelen voor de bewoners, ook de vastgoedeigenaren en de lokale gemeenschap profiteren. Ten eerste zorgt het voor snelle en kosteneffectieve transformaties van leegstaande kantoren tot aantrekkelijke wooneenheden. Hierdoor kan snel worden ingespeeld op de huidige huisvestingsbehoefte, wat het woningtekort verlicht en worden er inkomsten gegenereerd met kantoorvloeren die normaliter enkele maanden leeg zouden staan. (tekst gaat verder onder de foto.)

Gedeelde woonkeuken

Daarnaast draagt het Office Suites concept bij aan duurzaamheid. Door leegstaande kantoren te benutten, wordt onnodig grondgebruik voorkomen en wordt er geïnvesteerd in het behoud van het bestaande vastgoed. Hergebruik van bestaande gebouwen vermindert bovendien de druk op het klimaat en creëert een circulaire economie.

Community-based kantoorverhuurder B. Amsterdam is partner in dit concept en zal komend voorjaar de eerste modules plaatsen in één van hun kantoorpanden in Amsterdam-West. Interieurbouwer Intos uit Haarlem zal de Office Suites produceren. Voor de vergunningen werkt D/DOCK nauw samen met de gemeente Amsterdam. Ook andere steden hebben reeds interesse getoond in Office Suites

B. Amsterdam aan de Ring A10 in Amsterdam-West.Bron