Bedrijfsaansprakelijkheid
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk aan een kop koffie over de laptop van een klant, een glijpartij over een net gedweilde vloer of een fout in een technische installatie met brand tot gevolg. In zo’n geval kun je aansprakelijk worden gesteld door degene die schade oploopt. In verzekeringstermen spreek je van bedrijfsaansprakelijkheid wanneer er schade is aan (de spullen van) een ander. Ofwel: materiële of letselschade. Deze schade moet dan veroorzaakt zijn door jou, één van je medewerkers of een door jouw bedrijf geleverd product of dienst.
Tips om bedrijfsaansprakelijkheid te voorkomen
- Doe een grondige analyse van de risico’s binnen je bedrijf. Zo weet je waar je grootste gevaren zitten en kun je hier actief op inspelen.
- Maak je medewerkers bewust van de risico’s. Zo help je ze om schade te voorkomen.
- Sluit een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.
Ruim 62% van alle kleine en middelgrote organisaties sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Dat is niet voor niets.
Beroepsaansprakelijkheid
Als jij of je medewerkers een beroepsfout maken kan dit grote gevolgen hebben voor je klant. Stel, je geeft een verkeerd (financieel) advies, verliest belangrijke documenten of schendt per ongeluk auteursrecht. Fouten maken is menselijk, maar daarmee kun je je klant wel financiële schade berokkenen – ook wel vermogensschade genoemd. Die klant kan je daarvoor aansprakelijk stellen. In veel gevallen draai je dan op voor de door jouw klant geleden schade.
Tips om beroepsaansprakelijkheid te voorkomen
- Maak vooraf goede afspraken over de opdracht. Zo weet iedereen wat ze wanneer mogen verwachten.
- Leg je werkzaamheden goed vast. Documenteer tijdens de opdracht wat je doet en bewaar alle correspondentie.
- Stel duidelijke algemene voorwaarden op. Hierin kun je voor een deel jouw aansprakelijkheid beperken.
- Sluit een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.
In sommige gevallen is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Bijvoorbeeld voor financieel adviseurs, advocaten en architecten.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Bestuurders dragen een grote verantwoordelijkheid voor het nemen van beslissingen. Deze beslissingen hebben vaak een grote invloed op de financiële gezondheid van het bedrijf en de belangen van aandeelhouders. Maar wat als daar iets misgaat? Of als iemand zijn positie misbruikt? Dan kan het hele bestuur persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Het privévermogen kan dan aangesproken worden; óók als maar één persoon de fout heeft gemaakt.
Tips om bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen
- Neem maatregelen om financieel wanbeheer onmogelijk te maken. Werk bijvoorbeeld met een twee-ogenprincipe en stel een paslimiet in.
- Zorg dat alle bestuursleden weten wat hun taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn. Leg dit bijvoorbeeld vast een bestuursreglement en in de KvK-inschrijving.
- Leg bestuursvergaderingen en wat je daarin besluit goed vast. Wijs altijd een notulist aan of laat online vergaderingen samenvatten door software.
- Sluit een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af.
De afgelopen jaren is het aantal claims tegen bestuurders gegroeid. Daarbij worden steeds hogere schadevergoedingen gevraagd en ook door de rechter toegewezen. Heeft jouw bedrijf een eigen bestuur? Dan is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe.