Nieuws
Photo of author

Onderzeeduikboot Titan geïmplodeerd


De Amerikaanse kustwacht heeft de resten van de onderzeeduikboot Titan gevonden. Waarschijnlijk is de boot geïmplodeerd. “Vanuit de industrie was er al veel kritiek op hoe de makers de boot hadden ontworpen”, zegt Martijn Manders, hoogleraar onderwaterarcheologie, in Op1. 

De onderzeeër, met vijf mensen aan boord, verdween zondag tijdens een expeditie naar de restanten van de Titanic. Stockton Rush, de oprichter van het bedrijf OceanGate dat de expedities met Titan uitvoerde, was een van de inzittenden. Ook waren er drie Britse passagiers aan boord: de Brits-Pakistaanse bedrijfsconsulent Shahzada Dawood en zijn 19-jarige zoon Suleman, en de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding. Piloot van de Titan was de Fransman Paul-Henri Nargeolet, bijgenaamd Mr. Titanic omdat hij vaak naar het in 1912 gezonken passagiersschip dook.

“Onder water en op die diepte is er zo ontzettend veel druk. Als er ook maar iets fout zit in de constructie of een onderdeeltje dan krijg je een gat en implodeert de boot”, aldus Manders.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Kritiek

“Vanuit de industrie was er al veel kritiek op hoe de boot was gemaakt”, zegt Manders. “De één noemt het revolutionair en de ander noemt het harstikke onveilig en te risicovol.” Volgens de onderwaterarcheoloog was er van te voren ook al gewaarschuwd voor implosie door het materiaal van de boot. Dat er geen instantie voor het project ging liggen, is simpel te verklaren: “De Titanic ligt in internationale wateren. Niemand gaat dus over die stukken oceaan.”

Lees meer:

Saskia Belleman: ‘Bezopen dat rechtbank meegaat in verzoek van Taghi’

Door: Floortje van Gamerenhttps://wnl.tv/2023/06/22/onderzeeduikboot-titan-geimplodeerd-al-langer-kritiek-op-makers-vanuit-de-industrie/