Verschil WordPress.org en WordPress.com – Webhosters.nl

Verschil WordPress.org en WordPress.com – Webhosters.nl

WordPress.com of WordPress.org, dat is toch gewoon hetzelfde? Ook al is de naam gelijk, het zijn twee verschillende oplossingen. Wel hebben ze allebei hetzelfde doel: dat je relatief gemakkelijk een eigen website of blog kunt starten! We nemen je in dit blogartikel mee in de .com en de .org-variant. Wat biedt elke oplossing jou, wat zijn de verschillen en wat zijn de voor- en nadelen?

WordPress.org versus WordPress.com

Over de .org variant

WordPress.org is een pakket dat je kunt downloaden en installeren, of via je hosting direct kan installeren en activeren met het zogeheten Installatron. Het is gratis beschikbaar en je betaalt alleen voor het hosten van de website en een domeinnaam. Je beheert en bewerkt de inhoud van de website via het internet, maar je hebt ook toegang tot de ‘technische achterkant’ van je website via FTP. Je bent zelf verantwoordelijk voor het volledige technisch onderhoud, waar je hostende partij je overigens in veel gevallen mee kan ondersteunen.

Over de .com variant

WordPress.com is geen pakket dat je zelf hoeft te installeren, maar gebruik je via hosting van WordPress zelf. Je krijgt in principe een subdomein (jouwwebsitenaam.wordpress.com) en je kunt net als bij WordPress.org je website via het internet vullen en beheren. Je hebt geen toegang via FTP.  De basis van .com is gratis. Wat je uiteindelijk betaalt, hangt af van welk abonnement je kiest en start bij 4 Euro per maand. Je hebt binnen elk abonnement bepaalde functies en mogelijkheden. Het is daarnaast mogelijk om een eigen domeinnaam te kopen en deze te koppelen aan je WordPress-site. Dan heb je dus een website met een eigen URL (jouwwebsitenaam.nl) die gehost wordt op de WordPress.com-servers.

Voor- en nadelen WordPress.org

WordPress.org biedt de volgende voordelen:

 • Veel vrijheid: ieder beschikbare thema is te downloaden en te activeren
 • Je kunt zelf aanpassingen aan de styling doorvoeren in CSS
 • Standaard geen reclame van WordPress
 • Zonder extra kosten kun je zelf bijv. Google Analytics installeren
 • Alle plugins zijn beschikbaar
 • Je kunt advertenties plaatsen op je website waarmee je geld verdient (bijv. Google AdSense)

De belangrijkste nadelen van .org zijn:

 • Je bent zelf verantwoordelijk dat de site in de lucht blijft
 • Het technisch onderhoud ligt ook bij jezelf, zoals updates, upgrades en backups
 • Hacks moet je zelf oplossen, met eventuele ondersteuning van anderen

WordPress.org zet weliswaar alle updates klaar van je site, maar je moet ze wel zelf uitvoeren of automatisch inplannen.  Je hoeft overigens geen vergaande technische kennis te hebben om met WordPress.org te kunnen werken. Je kunt veel tips en handleidingen online vinden, die openbaar toegankelijk zijn. Je hebt met .org wel meer mogelijkheden dan met WordPress.com, mocht je daar behoefte aan hebben. Als je echt verder wilt met je website en er serieus mee aan de slag wilt dan is wordpress.org en dus de wordpress download de beste variant. Dan moet je dus wel zelf je hosting regelen. Op webhosters.nl kun je natuurlijk ook wordpress hosting vergelijken.

Voor- en nadelen WordPress.com

De voordelen van WordPress.com zijn:

 • Je hebt geen omkijken naar de installatie en activatie en kunt direct aan de slag
 • De basis van WordPress.com is gratis (daar krijg je een subdomein voor)
 • Webhosting is dus volledig inbegrepen
 • Upgrades, updates en backups hoef je niet zelf te regelen
 • Je hebt de keuze uit verschillende abonnementen met verschillende mogelijkheden

Nadelen van de .com variant:

 • Minder vrijheid: je hebt een beperkte keuze aan thema’s
 • Je hebt geen volledige toegang tot en controle over je site
 • Wil je meer, zoals Google Analytics, dan moet je een betaald abonnement nemen
 • Bij de gratis-versie heb je advertenties van WordPress op je site
 • Je kunt geen advertenties tonen van bijvoorbeeld Google Adsense

Kortom: je hebt minder omkijken naar de techniek en naar het onderhoud, maar de flexibiliteit en vrijheid is beperkter.

Wat te kiezen?

Als je het leuk vindt om aan je website te kunnen sleutelen, de volledige controle wil én de kosten tegelijkertijd wat beperkt wilt houden, dan is WordPress.org de beste keuze. Hoe meer je wilt, hoe hoger de kosten oplopen bij WordPress.com. De kosten voor de hosting van een .org-site vallen dan vaak uiteindelijk op jaarbasis lager uit dan de totale kosten voor je .com-site.

Let wel op als je het prijskaartje een belangrijke overweging vindt: ook als je een relatief eenvoudige site wilt, kan juist WordPress.org de beste keuze zijn. Als je niet veel eisen hebt, dan heb je een .org-site namelijk zo in de lucht en vallen je kosten naar verwachting dus ook lager uit zonder dat het al te veel technische inspanning vergt! Vind je het echt te spannend of wil je gewoon zeker weten dat het met het onderhoud goed komt én blijft, kies dan voor .com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *