Nieuws
Photo of author

‘VVD heeft Eric van der Burg in de steek gelaten’


Burgemeester van Alphen aan den Rijn en CDA-prominent Liesbeth Spies vindt dat staatssecretaris van Asiel, Eric van der Burg, door zijn eigen partij in de steek is gelaten. “Vooral zijn eigen partij was tegen de spreidingswet”, aldus Spies in Sven Op 1 op NPO Radio 1. 

“Ik heb ontzettend veel waardering voor de grote inzet van Van der Burg”, begint Spies. “Er lag echt een pakket op tafel voor de asielcrisis waar we verder mee konden. Maar door de val van het kabinet is de spreidingswet voorlopig in de koelkast gezet. In september, na het reces, wordt bekend of de wet controversieel wordt verklaard. Dat betekent dat het besluit over de wet bij het nieuwe kabinet komt te liggen.

Spies merkt nu al bij collega-burgemeesters dat zij ‘de hakken in het zand zetten’. “Nu is er een houding van ‘de wet zal er wel niet komen, dus waarom zouden wij een stap naar voren zetten?’ “, Spies doelt daarbij op het realiseren van nieuwe opvangplekken voor asielzoekers.

Luister hier de hele aflevering:

Terugblikkend op de val van het kabinet zegt Spies ‘vooral boos te zijn’. “Ik heb met verbazing en verwondering zitten kijken naar Rutte. Maar ik was ook vooral boos. Er lag een mooi asielpakket op tafel waar we verder mee konden.” Ook was Spies geïrriteerd over de opmerking van de demissionair premier dat de ‘verkiezingen pas in november’ waren. “Verkiezingen organiseren is ongelooflijk veel werk. Hij zou eens een paar weken moeten meelopen.”

Lees ook:

Woordvoerder Omtzigt: zaterdag geen nieuws of Omtzigt een eigen partij gaat oprichten

 

Door: Floortje van Gamerenhttps://wnl.tv/2023/07/28/cda-burgemeester-spies-vvd-heeft-eric-van-der-burg-in-de-steek-gelaten/