Nieuws
Photo of author

Waarom de rechtsvorm BV voor zzp’ers s en kleine ondernemers de beste keuze kan zijn


De Zaak legde Jurgen in dit gesprek een aantal vragen voor die van belang zijn voor ondernemers die een overstap overwegen van een eenmanszaak of vof naar een bv.

Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

De Zaak: hoe kan een ondernemer bepalen welke rechtsvorm het meest geschikt is voor zijn/haar  bedrijf en zijn/haar doelstellingen?

Lipke: ‘De keuze voor een bepaalde rechtsvorm is afhankelijk van een aantal zaken, zoals: “wat ga je doen” en “wat ga je verdienen?” Bij Wat ga je doen speelt de aansprakelijkheid een grote rol. Ga je risicovol ondernemen, kun je een ander schade berokkenen? Dan kan een bv verstandig zijn om ervoor te zorgen dat je privé niet aansprakelijk wordt gesteld. De andere vraag Wat ga je verdienen is ook belangrijk. Welke rechtsvorm biedt jou de meeste fiscale voordelen? 

Bij zzp’ers die veel loondienstervaring hebben, zie je vaak dat ze in hun eigen vakgebied doorgaan. Zij kunnen inschatten wat de omzet gaat worden en we zien vaak dat ze al meteen een bv oprichten. Startende zzp’ers zonder die loonervaring beginnen meestal met een eenmanszaak. 

Onder welke omstandigheden is het slim om van rechtsvorm te veranderen?

De Zaak: zijn er omstandigheden waarin het wijzigen van de rechtsvorm slim kan zijn?

Lipke: “Zoals ik al zei, is een bv verstandig als je je eigen aansprakelijkheid wilt uitsluiten. Daarnaast ligt het financiële omslagpunt rond een winst van circa € 100.000. Dan loont het om een bv op te richten. Zet je minder om, dan is een eenmanszaak de beste vorm. Overigens zal dat omslagpunt volgend jaar wel zakken naar een winst van circa € 85.000. De voordelen van de eenmanszaak, zoals de zelfstandigenaftrek wordt steeds verder afgebouwd. Die voordelen vallen dus steeds meer weg.  Je winst wordt tot € 73. 031 belast tegen een tarief van 37,07%. En daarboven tegen een tarief van 49,50%. Daarentegen daalt de aanmerkelijke belang heffing die je betaalt als je winst uitkeert uit de bv aan privé volgend jaar van 26,9% naar 24,5%. Dus een bv wordt steeds eerder interessant. Daarbij kost de oprichting van een bv ook niet meer dan € 349 euro.

Het verschil is simpel. In een eenmanszaak reken je aan het einde van het jaar al je winst af via je inkomstenbelasting. In een bv kun je je winst reserveren. Dat betekent dat je geen vermogens- of rendementsbelasting hoeft af te dragen. Bovendien kun je vanuit je bv zakelijk investeren of beleggen, waarmee je je winst drukt.

Een andere reden om een bv op te richten is de verkoop van je bedrijf. Stel je hebt een eenmanszaak die je wilt verkopen. De opbrengst uit verkoop wordt jouw pensioen. In de eerste plaats betaal je over die inkomsten uit verkoop een hoog tarief inkomstenbelasting. Vervolgens betaal je vermogensbelasting over het resterende geld dat je op je spaarrekening zet. En als dat bedrag hoger is dan het vrijgestelde vermogen van € 57.000 betaal je in 2024 maar liefst 34% vermogensbelasting.

Voor de verkoop van je bedrijf kun je dus beter een bv hebben, want dan betaal je maar 24,5% dividendbelasting/aanmerkelijk belang en alleen dan als je de winst aan jezelf uitkeert. Tot die tijd is het belastingvrij.

Let wel op: als je je eenmanszaak naar een bv omzet, mag je de eerste drie jaar je bedrijf niet verkopen. Planning is dus belangrijk. En praten met een adviseur ook. Want als je hard kunt maken dat je vanwege de toegenomen winst een bv hebt opgezet, en je daarna een prachtig aanbod kreeg voor je bedrijf, dan heb je naar de fiscus een beter verhaal. Vraag dus altijd advies van een specialist.”

https://www.dezaak.nl/juridisch/rechtsvormen/waarom-de-rechtsvorm-bv-voor-zzpers-s-en-kleine-ondernemers-de-beste-keuze-kan-zijn/