Nieuws
Photo of author

Waarom pensioen opbouwen als zzp’er onmisbaar is


Hoe bouwen we in Nederland pensioen op?

In Nederland zijn er drie manieren om pensioen op te bouwen. Allereerst heeft iedere Nederlander recht op AOW: een pensioen dat door de overheid wordt verstrekt. Daarnaast bouwt een groot deel van de werkenden pensioen op via een pensioenregeling bij de werkgever.

De derde manier is een vrijwillige, individuele pensioenvoorziening. Hiermee kunnen werknemers zonder (toereikende) pensioenregeling of ondernemers zelf (extra) pensioen opbouwen.

Pensioen voor zzp’ers

Wie geen pensioen via een werkgever of een aanvullende pensioenrekening regelt, is aangewezen op de AOW. In 2024 is de hoogte van dat AOW € 1.428,51 voor alleenstaanden (met loonheffingskorting) en € 973,60 voor samenwonenden of getrouwde mensen (met loonheffingskorting). Een heel stuk minder dan het minimumloon.

Alleen een AOW is dus niet heel veel. Zeker niet als je je bedenkt dat de gemiddelde zzp’er op jaarbasis € 38.000,- verdient. Dat is op maandbasis bijna drie keer zoveel als de AOW voor alleenstaanden.

Wie geen pensioen opbouwt als zzp’er, kan na de pensioenleeftijd dus financieel flink in de knel raken. Dat beamen ook de huidige pensionerende zzp’er. Volgens het Nibud vindt ruim 40 procent van hen het lastig om na het pensioen rond te komen.

Nederland wordt ondernemender én grijzer

Daar komt bovenop dat de kans groot is dat dat AOW in de toekomst minder wordt. Momenteel kennen we in Nederland namelijk zo’n 3,2 miljoen 65-plussers. Dat aantal is over twintig jaar naar verwachting 50 procent hoger: Nederland kent tegen die tijd 4,8 miljoen 65-plussers. Dat betekent aanzienlijk meer gepensioneerden. Nederland wordt niet alleen ondernemender, maar ook grijzer.

Die vergrijzing kan zomaar serieuze consequenties hebben voor ons pensioen. Momenteel betalen we met z’n allen netjes belasting voor onze AOW. Maar als er straks steeds meer ouderen – en dus relatief minder werkenden – zijn, komt er minder belasting binnen. Dat kan twee dingen betekenen: of meer belasting betalen of minder pensioen ontvangen. Geen mooie toekomstmuziek voor de zzp’er dus.

Zelf pensioen opbouwen is een fluitje van een cent

Dit zou kunnen suggereren dat er een soort doemscenario ontstaat voor pensionerende zzp’ers. Dat is gelukkig niet het geval. Althans, niet zolang zzp’ers zelf toezien op een fatsoenlijk inkomen voor later.

Gelukkig is dat tegenwoordig een fluitje van een cent en helpt de overheid graag een handje mee. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Bouw fiscaal vriendelijk aanvullend pensioen op

We gaven al aan dat zzp’ers zelf individueel pensioen op kunnen bouwen. Dit kan met een speciaal daarvoor bestemde pensioenrekening. De Nederlandse overheid ziet zzp’ers graag inleggen op zo’n pensioenrekening en daarom is een deel van de inleg belastingvrij. Als je bijvoorbeeld in 2023 een bedrag stort op de pensioenrekening, kun je daarvan een deel terugvragen tijdens je belastingaangifte in 2024. Zo betaalt de Belastingdienst dus mee aan je pensioen.

Vanwege dit belastingvoordeel mag niet iedereen zomaar inleggen op zo’n pensioenrekening en is er een maximale inleg per jaar: de jaarruimte. Jouw jaarruimte bereken je eenvoudig hier.

En er is goed nieuws over pensioen opbouwen met steun van de fiscus. Dankzij de Wet toekomst pensioenen (WTP) kun je sinds 1 juli 2023 veel meer aanvullend pensioen opbouwen. Eerst was de jaarruimte 13,3 procent van je pensioengevend salaris. Nu is dat maar liefst 30 procent. Daarnaast kun je sinds dit jaar tot 10 jaar (was 7 jaar) terug gebruikmaken van de niet benutte jaarruimte voor de aftrek van lijfrentepremies.

Bouw pensioen op via een vrije spaar- of beleggingsrekening

Wil je iets meer vrijheid in het opbouwen van pensioen? Dan kun je ervoor kiezen om te beleggen of sparen op een vrije rekening. Hieraan zijn geen belastingvoordelen verbonden, maar zo’n vrije rekening geeft je wel een hoop vrijheid. Je kunt het opgebouwde bedrag tussentijds namelijk altijd opnemen. Dat is tegelijkertijd ook een valkuil: door het geld tussentijds op te nemen, hap je eigenlijk een stukje uit jouw pensioen.

Pensioen opbouwen zzp: conclusie en aanbevelingen

Het opbouwen van een pensioen is essentieel voor financiële zekerheid op latere leeftijd. In Nederland kunnen we vertrouwen op de AOW, maar deze basisvoorziening is vaak onvoldoende. Vooral voor zzp’ers. Daarom is het verstandig om aanvullende pensioenmaatregelen te treffen.

Voor zzp’ers is het aan te raden om gebruik te maken van fiscaal aantrekkelijke pensioenrekeningen. Daarnaast bieden vrije spaar- of beleggingsrekeningen flexibiliteit, maar vereisen ze ook discipline om niet aan het opgebouwde vermogen te komen.

Het is slim om, afhankelijk van je persoonlijke situatie en toekomstplannen, een combinatie van deze mogelijkheden te verkennen. Zo zorg je voor een solide financiële basis voor je pensioen, aangepast aan je eigen behoeften en mogelijkheden.

https://www.dezaak.nl/pensioen/dga-zzp-pensioen/pensioen-opbouwen-als-zzper/