Nieuws
Photo of author

Website vliegveld Maastricht plat door mogelijke ddos-aanval


De website van Maastricht Aachen Airport is maandag moeilijk bereikbaar, mogelijk als gevolg van een ddos-aanval op externe servers. Daardoor is ook de site van OV-NL, de vereniging van openbaarvervoerbedrijven, uit de lucht. Dat laten woordvoerders van beide organisaties weten.

Het Limburgse vliegveld voegt eraan toe dat het dagelijkse werk op het vliegveld gewoon door kan gaan en dat de aanval geen gevolgen heeft voor het vliegverkeer. Ook de treinen, trams, bussen en metro’s rijden gewoon, de site heeft volgens OV-NL “geen operationele waarde” en de aanval heeft dus geen impact op het openbaar vervoer in Nederland.

Volgens OV-NL wordt er aan gewerkt “om de website weer bereikbaar te krijgen, maar daar is geen tijdspad voor te geven”. De woordvoerder van Maastricht Aachen Airport meldt ook dat het getroffen externe bedrijf werkt aan een oplossing.

Vergelding van pro-Russische hackersgroep

De verantwoordelijkheid voor beide aanvallen is volgens cyberbeveiliger FalconFeeds.io opgeëist door een pro-Russische hackersgroep, die NoName05716 wordt genoemd. De aanval zou een vergelding zijn voor het Nederlandse besluit om marineschepen aan Oekraïne te geven.

De hackersgroep heeft de laatste tijd vaker aanvallen uitgevoerd op bondgenoten van Oekraïne. Zo zou de groep eerder de sites van de Rechtspraak, de Eerste Kamer en de havens van Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Eemshaven/Delfzijl en Vlissingen/Terneuzen hebben aangevallen. Ook die aanvallen hadden geen directe gevolgen voor het werk daar, het waren vooral speldenprikken.

Bij een ddos-aanval wordt een server overspoeld met verkeer, vaak vanaf gekaapte apparaten. De server kan die toestroom daardoor niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor de site onbereikbaar wordt.https://wnl.tv/2023/08/07/website-vliegveld-maastricht-plat-door-mogelijke-ddos-aanval/