Nieuws
Photo of author

Weekoverzicht #37 2023 | De Zaak


Deadline voor SLIM en STAP nadert snel. Vraag nu subsidie aan voor scholing van jouw team (of jezelf)

Werkgevers die willen investeren in de kennis en groei van hun werknemers (of zichzelf) kunnen hiervoor financiële steun krijgen. Bijvoorbeeld via de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het Midden- en Kleinbedrijf (SLIM) en het STAP-budget. Beide subsidies kunnen deze maand worden aangevraagd.

Het nieuwe aanvraagtijdvak voor SLIM is op 1 september begonnen en loopt tot en met donderdag 28 september. In deze periode kunnen individuele mkb-ondernemers een verzoek indienen voor een bedrag tot maximaal € 25.000. Dit geld kun je besteden aan verschillende activiteiten op het gebied van leren en ontwikkelen, zoals loopbaanadvies of onderzoek naar de scholingsbehoefte binnen jouw bedrijf. In dit artikel lees je meer over SLIM en hoe je de subsidie aanvraagt.

2023 is het laatste jaar voor het STAP-budget. De een-na-laatste aanvraagronde opent op maandag 18 september om 10.00 uur. Het allerlaatste aanvraagtijdvak begint op 15 november 2023. Daarna wordt het STAP-budget volledig stopgezet.

Het kabinet heeft het STAP-programma voor 2023 aangepast. Het resterende budget is bestemd voor scholing die echt gericht is op de arbeidsmarkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld cursussen. Alleen voor opleidingen en diploma’s die erkend worden door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kun je een subsidie ontvangen. Denk aan voortgezet algemeen volwassenenonderwijs, MBO-, HBO- en universitaire opleidingen. 

Advies van De Zaak: De SLIM- en STAP-subsidies zijn goede middelen om de groei en ontwikkeling van jouw team te stimuleren. Zorg ervoor dat je tijdig de aanvragen indient. Bedenk dat een SLIM-aanvraag best wat werk is. Aanspraak maken op het STAP-budget is eenvoudiger, maar de afgelopen tijdvakken was de beschikbare pot geld razendsnel op.


Het geheim van slim laden: zo besparen elektrische rijders kosten

Elektrische rijders zoeken steeds vaker naar manieren om de laadkosten te drukken, zo blijkt uit het Nationaal Laadonderzoek 2023. Vooral de interesse voor slim laden groeit.

Hierbij laad je op de gunstigste tarieven van jouw particuliere of zakelijke energiecontract. Dit kan door zelf de kabel op het juiste moment in te pluggen, maar je kunt het ook via een app regelen. Een opmerkelijk groot deel van de thuisladers (20 procent) is overgestapt op een dynamisch stroomcontract met lagere tarieven in de daluren.

Ook laden op het werk is populair. De grootste knelpunten daarbij zijn dat er te weinig laadpalen zijn of dat de laadpalen bezet zijn door andere elektrische rijders. Wil je (extra) laadpalen bij je bedrijf? In dit artikel leggen we uit hoe je de juiste keuze maakt.

Advies van De Zaak: Het is voor zowel consumenten als bedrijven interessant om slim te laden. Omdat er goedkopere stroom wordt gebruikt, is dit vaak voordelig. Zeker in combinatie met een dynamisch stroomcontract.


Overnamemarkt groeit in 2023. Dit is de gemiddelde verkoopprijs van een mkb-bedrijf

In de eerste helft van 2023 waren er 13 procent meer bedrijfsovernames dan in het laatste deel van 2022, zo blijkt uit onderzoek van Brookz en Dealsuite naar de Nederlandse overnamemarkt. 

Vooral kleinere ondernemingen (met een waarde van minder dan € 2,5 miljoen) en grote ondernemingen (hoger dan € 10 miljoen) waren in trek. In de categorie tussen de € 2,5 en 10 miljoen daalde het aantal transacties juist. 

De gemiddelde verkoopprijs van een mkb-onderneming bleef nagenoeg gelijk en bedraagt ongeveer 4,65 keer de brutowinst. In dit artikel leggen we uit welke rekenmethodes je kunt gebruiken om de waarde van je bedrijf te berekenen.

De oplopende rente had in de eerste zes maanden van 2023 een negatieve impact op de beschikbaarheid van zakelijke financiering voor overnames. Als gevolg daarvan slonk het percentage van door de bank gefinancierde overnames van 51 naar 43 procent.

Advies van De Zaak: De markt voor overnames is op dit moment relatief gunstig. Denk je erover om je bedrijf te verkopen? Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Begin ruim van tevoren met het verkoopklaar maken. Hoe je dat doet, leggen we hier uit aan de hand van 6 tips.


Waarom steeds meer ondernemers voor een verzuim-ontzorgverzekering kiezen

Steeds meer mkb’ers sluiten een verzuimverzekering af om zich te beschermen tegen financiële risico’s bij langdurig ziekteverzuim. Vooral de overstap naar de MKB verzuim-ontzorgverzekering (MKB VOV) is populair.

Voor werkgevers die al een verzuimverzekering hebben, biedt een overstap naar een MKB VOV de kans om het financiële risico te minimaliseren en tegelijkertijd ondersteuning bij de re-integratie te krijgen. Bij een MKB VOV nemen gecertificeerde professionals de hele re-integratie- en andere verplichtingen van jou over.

Extra voordeel: de polis is Poortwachter-proof. Als je de adviezen van de professional opvolgt, kun jij als ondernemer niet meer worden geconfronteerd met onverwachte loonsancties. Dat risico ligt dan bij de verzekeraar.

Advies van De Zaak: Ben je van plan om over te stappen? Bedenk dat veel verzekeraars samenwerken met geselecteerde arbodienstverleners. Dit kan betekenen dat je het lopende contract moet stopzetten. Vaak geldt een opzegtermijn van drie maanden. De uiterste overstapdatum valt dus op 1 oktober 2023. Hulp nodig? Een professionele partij kan je helpen de juiste keus te maken.

https://www.dezaak.nl/weekoverzicht/weekoverzicht-37-2023/