Schijnzelfstandigheid in 2025. Hoe voorkom je torenhoge naheffingen?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid, met mogelijk flinke financiële gevolgen voor ondernemers en opdrachtgevers. Hoewel is afgesproken dat de fiscus voorlopig alleen overduidelijke gevallen zal aanpakken, bestaat er angst voor hoge naheffingen. En die angst is terecht.
Neem het voorbeeld van een zzp’er die jaarlijks € 133.120 (exclusief btw) factureert aan een gemeente en later als schijnzelfstandige wordt aangemerkt. Hierdoor zijn de verschuldigde loonheffingen en premies bijna gelijk aan het gefactureerde bedrag.
Volgens experts zal de handhaving van de Wet DBA bewegingen op de arbeidsmarkt veroorzaken. ‘Een deel van de zzp’ers zal overstappen naar een tijdelijk of vast dienstverband bij werkgevers en detacheerders’, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur arbeidsmarkt van Intelligence Group.
Om verrassingen te voorkomen, heeft de overheid een afwegingskader gemaakt voor handhaving. Dit laat zien onder welke omstandigheden de Belastingdienst afziet van het terugvorderen van belastingen van (ex-)zzp’ers.
Advies van De Zaak: voor organisaties die regelmatig zzp’ers inschakelen, wordt het vanaf 2025 extra belangrijk om alert te zijn op schijnzelfstandigheid. Wil je in een paar minuten weten of er sprake is van schijnzelfstandigheid in jouw arbeidsrelatie met zzp’ers? Doe dan nu de Scan Schijnzelfstandigheid.
Compensatieregeling box 3 gestart. Heb jij recht op teruggaaf?
De Belastingdienst is begonnen met het informeren van belastingplichtigen die in aanmerking komen voor de compensatieregeling rondom box 3. Een eerste groep van 150.000 mensen moet voor eind 2024 een verzoek indienen. Belangrijk om te weten: terugbetalingen worden pas in 2026 verwacht.
Box 3, de heffing over spaargeld en beleggingen, is al jaren een discussiepunt. Na kritiek van de Hoge Raad zijn er aanpassingen gemaakt. Maar ook de overbruggingsheffing voldeed niet aan de juridische normen, wat resulteert in deze nieuwe compensatieronde.
Je moet zelf het bewijs aanleveren dat je werkelijke rendement lager was dan het berekende forfaitaire rendement. Dat kan via het formulier Opgaaf werkelijk rendement (OWR), dat medio 2025 beschikbaar zal zijn.
Advies van De Zaak: deze compensatie is mogelijk interessant voor iedereen die vermogensbelasting in box 3 heeft betaald. Houd de deadlines goed in de gaten en bereid je voor op het invullen van het OWR-formulier. Zo grijp je niet mis bij de compensatie.
Mag ik de btw altijd aftrekken als voorbelasting? Zo zit het
Het is weer de maand van de btw-aangifte. Het ideale moment om de mogelijkheden van btw-aftrek onder de loep te nemen. Een vraag die vaak terugkomt is: mag je btw altijd aftrekken als voorbelasting? Het antwoord is nee.
Voorbelasting is de btw die jij hebt betaald voor de producten die je hebt aangeschaft voor en/of namens je bedrijf. Dat kan van alles zijn: van wc-papier tot een bedrijfsauto.
Maar niet alle btw kun je aftrekken. Als je zelf over jouw aangeboden producten of diensten geen btw rekent, kun je ook geen btw verrekenen over je inkoop. En ook voor privéaankopen kun je zakelijk geen voorbelasting aftrekken.
Wil je je medewerkers een gratis lunch aanbieden? Dan is de btw beperkt aftrekbaar. De btw op relatiegeschenken mag je verrekenen tot een bedrag van € 277. Kom je daarboven, dan vervalt de btw-aftrek.
Advies van De Zaak: bij het doen van de btw-aangifte moet je weten welke btw aftrekbaar is als voorbelasting. Raadpleeg de Belastingdienst of een boekhouder om fouten te voorkomen en optimaal gebruik te maken van de regels rondom btw-aftrek.
Dalende rente, stijgende kansen. Is jouw bedrijf klaar voor de verkoop?
De onzekerheid in de wereld heeft niet geleid tot minder activiteit in de overnamemarkt van bedrijven. Integendeel, door de dalende rente staan verkopende mkb-ondernemers sterker in hun schoenen tijdens onderhandelingen over prijzen en financieringsvoorwaarden.
Uit de nieuwste gegevens van Brookz blijkt dat verkopers vaker een deal sluiten zonder uitgestelde betalingen of achtergestelde leningen. Dat wijst op een sterkere positie voor verkopende partijen.
Toch zijn de risico’s niet verdwenen. Kopers leggen vaak de nadruk op strikte garanties en een stevig concurrentiebeding om zich in te dekken tegen mogelijke toekomstige complicaties. Dit kan leiden tot intensieve heronderhandelingen na het initiële bod, vooral na een grondig boekenonderzoek.
Advies van De Zaak: benieuwd hoeveel jouw bedrijf waard is? Met onze gratis waardebepaling krijg je snel een helder inzicht. Dat helpt je bij net maken van strategische beslissingen. Start nu de BedrijfswaardeScan!