Nieuws
Photo of author

Weekoverzicht #51 2023 | De Zaak


Lastminute bespaartips voor 2023. Pak snel nog wat belastingvoordeel

In 2023 minder belasting betalen? Dan is nu hét moment om in actie te komen. Er zijn behoorlijk wat manieren om in de laatste dagen van het jaar nog maximaal voordeel te behalen. Of het nu gaat om investeren in nieuwe apparatuur, pensioen opbouwen of slim omgaan met verlies en afschrijvingen.

Zo is het verstandig om de tijdelijke aangepaste regeling willekeurig afschrijven te benutten. Dit jaar mag je tijdelijk de helft van wat je uitgeeft, bijvoorbeeld aan machines of apparatuur, afschrijven. Maar let op: dit geldt alleen voor spullen die in 2023 daadwerkelijk gekocht zijn.

Het is nu extra aantrekkelijk om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen. Dankzij de Wet toekomst pensioenen kun je sinds 1 juli 2023 veel meer aanvullend pensioen opbouwen. Eerst was de jaarruimte 13,3 procent van je pensioengevend salaris, nu is dat maar liefst 30 procent. Stort het bedrag vóór 31 december 2023 op een lijfrenterekening. Anders kun je dit in je IB-aangifte voor 2023 niet meer opvoeren en moet je een jaar wachten.

Maak je dit jaar verlies? Zet de IB-aangifte dan vast op nihil. Dan kun je nu al zeggen dat je voor 2023 geen belasting hoeft te betalen. Dit noemen we de voorlopige aanslag op nul zetten, oftewel een nihilaanslag.

Advies van De Zaak: er is nog genoeg te doen om dit jaar nog belasting te besparen. Van fiscaalvriendelijk pensioen op te bouwen tot het kiezen van het juiste moment voor investeringen. Maar je moet wél snel in actie komen. Lees al onze 17 belasting bespaartips in dit artikel.


Ondernemers let op. Werknemers overwegen een nieuwe baan rond feestdagen

Rond Kerstmis en oud en nieuw nemen veel mensen de tijd om na te denken over hun carrière. Ongeveer 70 procent van de werknemers in de leeftijdscategorie van 25 tot 55 jaar voert gesprekken over hun huidige baan en hun werkgeluk.

Het is goed om je daar als werkgever bewust van te zijn. Want hoewel volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het derde kwartaal van 2023 de spanning op de arbeidsmarkt iets is afgenomen, blijft personeel vinden en behouden een speerpunt voor ondernemers. Bedrijven trekken alles uit de kast om arbeidskrachten weg te kapen. En goede medewerkers, die zie je niet graag vertrekken.

Advies van De Zaak: Ben je tevreden over je medewerkers? Probeer ze dan te behouden met de juiste aanpak. Wil je nieuw talent werven in deze krappe arbeidsmarkt? Lees dan deze tips voor succesvol werven.


Nederlandse faillissementsgolf verwacht voor 2024

De trend van een stijgend aantal faillissementen in Nederland zet door: in november zijn 299 bedrijven kopje onder gegaan. Dat is een toename vergeleken met de maand daarvoor.

Volgens gegevens van het CBS is er al langer dan een jaar een opwaartse trend in bedrijfsfaillissementen. In de eerste elf maanden van het huidige jaar lag het aantal faillissementen ongeveer 56 procent hoger dan in dezelfde periode in het jaar ervoor.

Kredietverzekeraar Atradius voorspelt dat het aantal faillissementen in 2024 wereldwijd gaat stijgen met 19 procent. Voor Nederland wordt een stijging van 39 procent verwacht.

Advies van de Zaak: Failliet gaan is de nachtmerrie voor elke ondernemer. Toch is het goed om op de hoogte te zijn van de regels rondom een faillissement. Wanneer vraag je het aan? Wat gebeurt er precies als je failliet gaat? En hoe lang duurt een faillissement? In dit artikel lees je alles over failliet gaan.


Verzuimcijfers iets gedaald, werkdruk blijft hoog

In het derde kwartaal van 2023 bedroeg het ziekteverzuimpercentage onder werknemers 4,8 procent. Dat betekent dat van elke duizend geplande werkdagen er 48 niet werden gewerkt vanwege ziekte. Net als in de eerste twee kwartalen van dit jaar was het verzuim iets lager dan vorig jaar.

Deze daling is een positieve ontwikkeling, maar het percentage blijft zorgelijk. Door de tekorten aan personeel is de werkdruk bij sommige bedrijven hoog. Ziekteverzuim is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt het risico wel verlagen. Door bijvoorbeeld de hoge werkdruk samen aan te pakken.

Advies van De Zaak: Verzuim is een probleem waar je als ondernemer niet overheen kan stappen. Deze do’s en don’ts kunnen het ziekteverzuim verkorten en de re-integratie versoepelen. Om het risico af te dekken, kun je een verzuimverzekering afsluiten. In dit artikel lees je meer over de overwegingen om wel of geen verzuimverzekering af te sluiten.

https://www.dezaak.nl/weekoverzicht/weekoverzicht-51-2023/