Nieuws
Photo of author

Weekoverzicht #52 2023 | De Zaak


Wordt 2024 het jaar van de verplichte AOV voor zelfstandigen?

Krijgen de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandig ondernemers definitief een vervolg? En zo ja, hoe gaat de regeling er precies uitzien? Volgend jaar komt er naar verwachting meer duidelijkheid over de komst en de invulling van deze nieuwe wet.

Het Ministerie van Sociale Zaken is momenteel druk bezig met het uitwerken van de details, gebaseerd op een advies van de Stichting van de Arbeid. Volgens planning zal het wetsvoorstel over het pensioenakkoord, waar de verplichte AOV deel van uitmaakt, eind 2024 klaar zijn. Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen, treedt de wet op zijn vroegst in 2026 in werking.

De nieuwe AOV-regeling zal van toepassing zijn op iedereen die inkomstenbelasting betaalt over de winst uit onderneming. Dit geldt voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap. Directeur-grootaandeelhouders van een bv of nv krijgen niet te maken met de verplichte AOV.

Advies van De Zaak: tot de nieuwe wet van kracht wordt, is het essentieel voor ondernemers om zelf een financieel vangnet te regelen voor bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Veel verzekeraars en crowdabilityplatformen zijn druk bezig met de voorbereidingen op de verplichte AOV. Het is dan ook slim om je nu extra goed te laten adviseren.

 

Mkb’ers ontsnappen aan dure accountantscontrole

Goed nieuws voor mkb-ondernemers met een jaaromzet tussen de 12 en 15 miljoen euro. Zij hoeven geen dure accountant in te schakelen voor de controle van de jaarrekening. Door de inflatie van de afgelopen periode zijn de controlegrenzen voor omzet en balansomvang flink gestegen.

Veel mkb-bedrijven zijn door de inflatie vooral op papier financieel gegroeid, waardoor zij onnodig een verplichte accountantscontrole zouden moeten ondergaan. Voorheen moesten bedrijven met een omzet van meer dan € 12 miljoen, een balanstotaal van meer dan € 6 miljoen of meer dan vijftig werknemers in dienst een accountantscontrole ondergaan. Deze bedragen zijn nu met 25 procent verhoogd tot respectievelijk € 15 miljoen en € 7,5 miljoen. Het personeelscriterium blijft onveranderd.

Het besluit van minister Weerwind van Rechtsbescherming geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Hierdoor worden administratieve lasten voor middelgrote bedrijven flink verlaagd en de druk op de controlecapaciteit van accountants verminderd. De verwachte jaarlijkse besparing voor het bedrijfsleven bedraagt €45 miljoen.

Advies van De Zaak: hoor je tot de groep ondernemers die kan profiteren van de nieuwe regels? Controleer dan of je bedrijf onder de nieuwe grenzen voor accountantscontrole valt. Zo ja, gebruik dan de bespaarde kosten om te investeren in groei en innovatie. En hou je administratie scherp in het oog. Want efficiënt financieel beheer blijft essentieel, ook zonder de verplichte controle. Zie deze meevaller als een kans om jouw bedrijf nog sterker te maken.

 

Verkeersboetes schieten omhoog in 2024

Als je een wit met paarse envelop op je deurmat vindt, weet je al hoe laat het is. Vanaf volgend jaar wordt dat moment nog vervelender, want verkeersboetes gaan in 2024 met 10 procent omhoog. Een overzicht van de schade bij veelvoorkomende boetes:

• Te hard rijden: tot € 495,-

• Telefoon vasthouden tijdens rijden: € 420,-

• Onnodig links rijden: € 270,-

• Rechts inhalen: € 300,-

• Door rood rijden: € 300,-

• Niet voldoende zicht door voorruit: € 490,-

• Lading niet goed vast: € 490,-

• Foutparkeren: €120,-

Advies van De Zaak: zeker als je als ondernemer vaak op de weg zit, is een bekeuring zo gepakt. De stijging van de verkeersboetes kan een significante impact hebben op je bedrijfskosten. Verkeersovertredingen voor zakelijke ritten vallen onder zakelijke kosten, en kun je dus betalen van je zakelijke bankrekening. Je mag boetes alleen niet aftrekken van je fiscale winst.

 

Nieuw jaar, nieuwe regels. Einde aan wegwerpplastic in bedrijven

Vanaf 1 januari 2024 is het afgelopen met wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in kantoren, bedrijven en instellingen. Deze producten mogen niet langer worden aangeboden op plekken waar consumptie plaatsvindt, zoals bij het koffieapparaat of in de kantine.

Wat betekent dit concreet voor jouw bedrijf? Simpel gezegd: geen wegwerpplastic meer. Je kunt kiezen voor herbruikbare alternatieven, zoals afwasbare kopjes en glazen. Een andere optie is een ‘bring your own’-beleid, waarbij medewerkers hun eigen beker of bakje meebrengen.

Let op: veel producten die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten vaak toch kunststof. Dit betekent dat zelfs bekers en bakjes met een plasticvrij label soms niet voldoen aan de nieuwe regelgeving. In Nederland moet een product volledig vrij zijn van (toegevoegde) polymeren om als plasticvrij beschouwd te worden. Belangrijk om te weten: ook bioplastic valt onder de nieuwe regels.

Advies van De Zaak: heb je nog wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten? Dan hoef je deze niet weg te gooien, want de overheid heeft aangegeven de nieuwe regels niet te gaan handhaven. Toch is dit een goed moment om over te stappen op groenere alternatieven. Werken aan duurzaamheid is niet alleen goed voor de planeet, maar verbetert ook de uitstraling van je bedrijf. Geef iedereen in de zaak bijvoorbeeld een eigen mok. Aan het einde van de dag gaan alle bekers in de vaatwasser.

https://www.dezaak.nl/weekoverzicht/weekoverzicht-52-2023/