Nieuws
Photo of author

‘Zijn straks niet langer dat ‘lelijke Amsterdam'”


Mocht Almere City morgen promoveren naar de Eredivisie, betekent dat ook promotie voor de stad Almere. Dat zegt cabaretier en zelfbenoemd ambassadeur van de stad Mo Hersi, die in het verleden voetbalde voor de club. “Op het moment dat Almere City in de Eredivisie voetbalt, is Almere volwassen.”

Almere City verdedigt morgen op bezoek bij eredivisionist FC Emmen een 2-0 voorsprong in de return in de finale van de play-off ’s om promotie en degradatie. Eén keer eerder, in 2018, mocht Almere ruiken aan de hoogste voetbalcompetitie van ons land. Over twee wedstrijden was tegenstander De Graafschap toen nipt te sterk.

“Almere City heeft zijn oorsprong in Amsterdam, toen de club door het leven ging als De Zwarte Schapen”, vertelt Hersi. “Ik ben bevoorrecht dat ik deel uitmaakte van de eerste lichting toen de club van Amsterdam naar Almere ging. Almere had meteen een heldere droom en missie: we moesten naar het betaald voetbal.”

De Zwarte Schapen werden omgedoopt tot Sporting Flevoland en later FC Omniworld. De hoofdtrainer in die tijd was niemand minder dan Johnny Rep, een voetballer die in de jaren zeventig deel uitmaakte van ‘het gouden Ajax’. “Wij voelden ons bevoorrecht”, zegt Hersi. “Ik heb sindsdien de club en de stad langzaam zien groeien. Ik kwam er wonen in 1995. De straat waar ik woonde was nog niet af en werd iedere week een stukje langer.”

“Nu is Almere 45 jaar oud en wonen er zo’n 216.000 mensen met 160 verschillende nationaliteiten in Almere. In het begin werd Almere City helemaal niet omarmd, maar de stad valt en staat nu met de club”, zegt de cabaretier.

In 2005 promoveerde Almere City naar de eerste divisie betaald voetbal, de tweede competitie van Nederland. Eén van de spelers in dat elftal was Dwight Eind, afkomstig uit de eigen jeugdopleiding, waar hij voetbalde met Hersi. “Toen Almere promoveerde werkte hij bij de milieuafdeling van de gemeente. Hij mocht wedstrijden spelen tegen clubs als Telstar. Wij, zijn oud-teamgenoten, dachten: hij heeft het gemaakt.”

Morgen kan Almere City tegen FC Emmen de volgende stap zetten. “Nu komt alles samen”, zegt Hersi. “Het doet zoveel met de stad en de omgeving.”

‘Met promotie zetten we onszelf op de kaart’

Nasima el Bachiri is een succesvolle ondernemer uit Almere. Hoewel ze geen voetbalfan is, hoopt ook zij hartstochtelijk op promotie. Ze is namelijk klaar met de vooroordelen waarmee één van de jongste steden van Nederland te maken krijgt. “Ik kom zelf uit Bussum, daar woonde ik heel fijn en prettig. Ook ik dacht: in Almere wil je niet dood gevonden worden. Dat sloeg nergens op.”

De kinderen van el Bachiri werden geboren in Almere en groeide daar ook op. “Mijn kinderen zeggen terecht: in Almere heb je alles. Je hebt een heel mooi centrum, veel natuur en veel leuke eettentjes, maar we hebben nog geen eredivisieclub. Met promotie zetten we onszelf op de kaart.”

“Mensen worden dan nieuwsgierig naar Almere en komen misschien op bezoek”, zegt de ondernemer. “Dan komen ze misschien naar bijvoorbeeld mijn bruidswinkel.”

‘Zijn niet meer dat ‘lelijke Amsterdam’

Hersi ziet dat inwoners van “pioniersstad” Almere met steeds meer trots spreken over de stad. “Als Almere straks naar de Eredivisie gaat, zijn we niet meer dat ‘lelijke Amsterdam’. In Almere wonen heel veel oud-Amsterdammers, die allemaal in eerste plaats voor Ajax zijn. Straks moeten ook zij kleur gaan bekennen.”

Almere en Almere City zijn er klaar voor, benadrukt Hersi. “Het stadion dat wij hebben kan evenveel toeschouwers ontvangen als bijvoorbeeld het stadion van Excelsior. Heel veel mensen zeggen: kunnen we daar wel voetballen? Nou, bij ons kun je voetballen, maar je gaat zeker verliezen.”

Lees ook: 

Almere is een stad met een imagoprobleem: ‘De meeste mensen zijn er nooit geweest’

Door: Peter Visserhttps://wnl.tv/2023/06/10/almere-is-klaar-voor-eredivisie-zijn-straks-niet-langer-dat-lelijke-amsterdam/