Defensie heeft moeite om personeelsbestand op peil te houden. De kritiek was dat je meer verdiende als je hamburgers draaide in een fastfoodketen. De leegloop moet snel een halt toegeroepen worden, maar hoe? Daarover wordt gediscussieerd in de WNL-radiospecial Missie in Spijkerbroek op NPO Radio 1.
“Schandalig dat die situatie er is geweest”, doelt CDA-Tweede Kamerlid en defensiewoordvoerder Derk Boswijk op het feit dat militairen in dienst van het geboden salaris amper hun gezin konden onderhouden. Op dat vlak is gelukkig een nieuwe cao gekomen en is een grote verbeteringsslag gemaakt, vertelt Boswijk. “Goed dat daar een grote stap in is gezet.”
Langjarig perspectief en motivatie
Een andere oorzaak die voor een leegloop zorgde bij Defensie was dat er geen langjarig perspectief geboden werd. Mensen die zich aanmeldden bij de krijgsmacht en welwillend hun hele carrière daar wilden doorbrengen, wisten vaak niet waar zij aan toe waren. Volgens Boswijk missen zij een duidelijk groeipad. “In de Verenigde Staten doen zij dat wel. Daar zouden wij wat van kunnen leren.”
Voor sommigen was het de motivatie die ontbrak. Bijvoorbeeld bij de luchtmobiles, waar Boswijk deze week mee om tafel zat in de Tweede Kamer. “Daar was argument dat zij uit dienst gingen omdat zij alleen op oefening waren en geen inzet hadden.” Zij wilden heel graag ‘voor het echie’, gaven zij zelf aan. Zij waren als het ware aan het oefenen voor een evenement dat nooit kwam en om toch het gevoel te hebben op uitzending te gaan, sloot een groot deel zich aan bij de politie.
Voor de christendemocraat betekent dit overigens niet dat er nu zoveel mogelijk missies uit de kast getrokken moeten worden om mensen gemotiveerd te houden. “Maar het is wel een punt dat je mee moet wegen, want je moet mensen gemotiveerd houden.”
Integrale benadering veiligheid
Burgemeester van Leidschendam-Voorburg Martijn Vroom vindt dat Nederland naar een meer “integrale benadering van veiligheid” moet. “Waarom zou je dienende militairen niet ook inzetten binnen het land?”, vraag de burgervader zich af. Hij doelt op militairen die heel veel kennis en ervaring hebben op bijvoorbeeld technisch en medisch gebied. “Zet ze gewoon in.”
“De krijgsmacht is daarmee bezig. Daar worden stappen in gezet en dat is goed”, reageert Boswijk. Dat gaat echter niet over een nacht ijs, stelt de defensiewoordvoerder. “Je loopt tegen veel bureaucratische regeltjes, eilandjes en ego’s aan. Dat is dus nogal een ingewikkelde beweging.”
Dit tot frustratie van Vroom. “Wij werken allemaal voor de overheid. Hoe kun je allemaal uit belastinggeld betaald worden als we praten over hokjes, afstand, bureaucratie en formulieren. Kan mij het schelen.” De burgemeester haalt nogmaals aan waarom hij pleit voor een integrale benadering van veiligheid. Zodat je “iedereen die voor de overheid werkt kunt inzetten en gebruiken”.
Vroom vindt het daarin ook belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de kwaliteiten die postactieve militairen hebben. “Wij moeten die leren kennen en gebruiken waar wij ze nodig hebben. En dan niet pas als het ‘om het echie’ gaat.”
Lees ook:
Wordt de kennis en ervaring van veteranen te weinig ingezet? ‘Nederlandse samenleving doet er niks mee’
Door: Vick ten Wolde
https://wnl.tv/2023/06/24/hoe-kan-defensie-personeel-langer-binnenboord-houden/