Nieuws
Photo of author

Deze data uit je auto wordt gedeeld tijdens nieuwe apk


Op 20 mei 2023 zijn de apk-regels opnieuw aangepast. De aanpassing houdt in dat verbruiksgegevens van jonge voertuigen bij de apk worden uitgelezen en gedeeld met het Europese Milieuagentschap. De nieuwe apk-regels gelden voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een datum eerste toelating vanaf 1 januari 2021.

Voor deze voertuigen wordt het uitlezen van brandstofverbruiksgegevens onderdeel van de algemene periodieke keuring (apk). Tijdens de apk wordt het werkelijke brandstof- en elektriciteitsverbruik van de auto uitgelezen en doorgestuurd naar het Europees Milieuagentschap.

Het delen van data tijdens de apk geldt voor veel voertuigen

De nieuwe regels gelden voor voertuigen met een verbrandingsmotor en hybride voertuigen met een verbrandingsmotor en een elektromotor. Volledig elektrisch aangedreven auto’s vallen er niet onder. Het EOBD-systeem van auto’s vanaf eind 2020/begin 2021 is af-fabriek op de nieuwe eisen voorbereid.

Het werkelijke brandstofverbruik wordt vastgelegd door het On-Board Fuel Consumption Monitoring (OBFCM)-systeem dat deel uitmaakt van het reguliere EOBD-systeem. Met het verzamelen van de gegevens wil ‘Europa’ verschillen tussen het werkelijke verbruik en het WLTP-verbruik beter in kaart brengen. Het delen van de verbruiksgegevens is overigens niet verplicht. Wie geen goedkeuring geeft, hoeft de informatie niet te delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Deze data uit je auto wordt gedeeld tijdens nieuwe apkhttps://www.autovisie.nl/nieuws/apk-data-auto/