Nieuws
Photo of author

Zo profiteer je van de zelfstandigenaftrek


De afbouw van de zelfstandigenaftrek heeft impact op veel zelfstandig ondernemers. In dit artikel gaan we in op de vraag of je er als ondernemer per definitie op achteruitgaat.

Heb ik recht op de zelfstandigenaftrek?

De Belastingdienst hanteert een aantal voorwaarden om te bepalen of je recht hebt op (volledige) zelfstandigenaftrek. Zo moet je:

  • ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting
  • voldoen aan het urencriterium
  • de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt


Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Niet elke zzp’er of mkb’er is automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om na te gaan of de fiscus jou als ondernemer ziet, kun je een check doen op de site van de Belastingdienst. Als dat zo is, kom je in aanmerking voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Voldoe ik aan het urencriterium?

Zelfstandig ondernemers die per jaar 1225 uren aan hun onderneming besteden, voldoen aan het urencriterium. Hierbij tellen alle declarabele uren mee plus overige gewerkte uren zoals uren die je maakt voor bijvoorbeeld acquisitie, opleiding of het doen van de administratie.

Lees hier meer over het urencriterium.

AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar (op 1 januari) de AOW-leeftijd bereikt? Dan heb je recht op de helft van de zelfstandigenaftrek. Voor 2023 is dat een bedrag € 2515. Voor 2024 komt het neer op € 1875.

Hoe pas je de zelfstandigen aftrek toe?

Laat je je belastingaangifte doen door een boekhouder of accountant? Dan zal die de ondernemersaftrek toepassen. Als je zelf de aangifte inkomstenbelasting doet, vul je het totale bedrag in bij de post ondernemersaftrek.

Te weinig winst gemaakt?

Het kan voorkomen dat de winst lager is dan de zelfstandigenaftrek. Dan mag je dit het volgende jaar verrekenen. In totaal heb je 9 jaar om het hele bedrag te verrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel: je onderneming heeft in 2023 € 5.000 winst gemaakt en je wil de zelfstandigenaftrek van € 5030 toepassen. Dan is er sprake van niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek. De openstaande aftrek mag je meenemen naar de volgende jaren.

Hoe zit het met startersaftrek?

Naast de zelfstandigenaftrek kunnen startende ondernemers in aanmerking komen voor de een extra fiscale aftrekpost, de startersaftrek. Deze startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Professionele hulp voor je boekhouding?

Wil je tijd overhouden om te ondernemen en zeker weten dat voordelen als de zelfstandigenaftrek niet aan je neus voorbij gaan? Dan is het slim om je boekhouding en belastingaangiften uit handen te geven aan een professionele partij.

https://www.dezaak.nl/financien/belastingen/de-zelfstandigenaftrek/